Bolesť pod lopatkou a v jej okolí

bolesť pod lopatkou

Bolesť pod lopatkou, či už ľavou alebo pravou, vrátane jej okolia, je častým problémom, ktorý môže byť spôsobený mnohými faktormi, vrátane zranení, chronických negeneratívnych stavov, svalového napätia a závažnejších zdravotných komplikácií, ako je napríklad aj infarkt. Čo však znamená, ak sa spolu s ňou objavuje tŕpnutie rúk alebo ak je pri nádychu? Čítajte a dozviete sa.

Popis lopatky a jej funkcie v tele

Lopatka je plochá trojuholníková kosť, ktorá sa nachádza v hornej zadnej časti hrudníka a je jednou z kľúčových kostí ramenného pletenca. Je to mobilná kosť, ktorá sa pohybuje s každým pohybom ramena, či už je to napríklad zdvíhanie, otáčanie alebo pritláčanie.

Táto kosť funguje ako pevný základ, na ktorý sú pripojené rôzne svaly, ktoré umožňujú rozmanitosť pohybov ramena a ramennému kĺbu poskytujú potrebnú stabilitu. Okrem toho, že umožňuje širokú škálu pohybov, lopatka tiež chráni mnohé z dôležitých vitálnych štruktúr, ktoré prechádzajú cez ramenný oblasť, vrátane nervov a rovnako tak aj krvných ciev.

Lopatka je tiež dôležitá pre udržiavanie správnej polohy a biomechaniky tela, keďže nerovnováha a slabosť svalov pripojených k lopatke vedie k bolesti chrbta, krku a ramien.

Svaly ako trapézy, romboidy a levátor lopatky, ktoré sa pripevňujú na lopatku, sú nevyhnutné pre správnu držbu tela a pohyb. Pri poruchách týchto svalov alebo pri nesprávnej biomechanike môže dôjsť k zhoršenej funkčnosti ramena a bolesti, ktorá môže mať širokospektrálne dôsledky na celkové telesné zdravie a pohodu. Preto je dôležité tieto svaly udržiavať silné.

Príčiny bolesti lopatky

Možné príčiny bolesti lopatky môžu byť rôznorodé a často sú odrazom zložitých vzťahov medzi kosťami, svalmi, šľachami a taktiež nervovými dráhami v tejto oblasti.

Akútne úrazy

Úrazy lopatky sú často výsledkom priamych úrazov, ako sú pády, nárazy v športe či pri dopravných nehodách. Tieto úrazy môžu spôsobiť rôzne poškodenia, vrátane zlomenín lopatky, ktoré sú vzhľadom na jej ochrannú polohu pomerne zriedkavé, ale môžu byť vážne. Zranenia môžu zahŕňať podvrtnutia, natiahnutie svalov a šliach okolo ramenného kĺbu, čo vedie k bolesti.

Opotrebenie spôsobené vekom

Opotrebenie lopatky spojené s vekom je proces, ktorý postihuje lopatku a ramenný kĺb a môže viesť k bolesti a obmedzeniu pohyblivosti. S pribúdajúcim vekom sa môžu objaviť negeneratívne zmeny v ramennom kĺbe, vrátane osteoartritídy, ktorá postihuje chrupavku umožňujúcu hladký pohyb kĺbu. To môže viesť k opotrebovaniu a k zániku chrupavky, čo spôsobuje bolesť.

Nadmerné zaťaženie lopatky

Nadmerné zaťaženie lopatky je pomerne bežná príčina bolesti, ktorá sa môže objaviť u ľudí, ktorí sa zúčastňujú na aktivitách vyžadujúcich opakované pohyby ramenom, ako sú určité športy a manuálne práce. Tento typ bolesti môže byť tiež často spojený s nevhodnou ergonómiou pracoviska alebo s dlhodobým udržiavaním zlej polohy, čo môže viesť k preťaženiu svalov.

Svalové a šľachové problémy

Častou príčinou týchto problémov je aj napätie alebo svalová únava, ktorá môže vyplynúť z jednorazových nadmerných výkonov alebo opakovaných aktivít, ktoré nadmieru zaťažujú ramenný pletenec. Šľachy, ktoré sa zapájajú do pohybu ramena a upevňujú svaly k lopatke, môžu byť postihnuté tendinitídou a zapálením, často v dôsledku preťaženia svalov.

Trhliny alebo zápaly šliach

Trhliny a zápal šliach sú často diagnostikované problémy, ktoré postihujú oblasť lopatky a ramenného pletenca. Trhliny šliach sa môžu objaviť po náhlom, intenzívnom zranení alebo ako dôsledok dlhodobého opotrebenia alebo degenerácie. Tieto trhliny môžu byť čiastočné alebo úplné a spôsobujú bolesť, slabosť a niekedy taktiež zníženú funkčnosť ramena.

Dlhodobé psychické napätie a stres

Oblasť lopatky je obzvlášť náchylná na negatívne účinky stresu, pretože mnoho ľudí má tendenciu akumulovať napätie v hornom chrbte a ramenách, keď cítia emočné alebo tiež fyzické napätie. Dlhodobé napätie môže viesť k chronickým bolestiam, zvýšenej svalovej tuhosti a dokonca k zhoršeniu existujúcich svalových a rovnako tak aj šľachových stavov.

bolesť pod lopatkou pri dýchaní
zdroj: pixabay.com

Diagnostika bolesti pod lopatkou

Diagnostika bolesti pod lopatkou je často komplexný proces, ktorý vyžaduje dôkladné vyšetrenie a porozumenie možných príčin. Lekári začínajú zbieraním anamnézy pacienta, vrátane povahy bolesti, jej trvania, a akýchkoľvek aktivít či zranení, ktoré by mohli bolesti predchádzať.

Počas fyzického vyšetrenia lekár skúma oblasť lopatky na zistenie akýchkoľvek viditeľných známok zranenia, opuchu alebo deformácie a testuje rozsah pohybu, svalovú silu a reflexy, aby identifikoval možné svalové dysfunkcie alebo neurologické príčiny bolesti. Ďalším krokom môžu byť röntgenové snímky, ktoré pomáhajú identifikovať zlomeniny a zmeny súvisiace s artritídou.

Magnetická rezonancia (MRI) sa môže využiť na podrobnejšie zobrazenie mäkkých tkanív vrátane svalov, šliach a väzov, ako aj na vyhľadanie prípadných trhlín či zápalov.

V prípade, že štandardné obrazové techniky a taktiež fyzické vyšetrenie neposkytnú dostatočné informácie, môže byť použité elektrodiagnostické testovanie na meranie nervovej funkcie a vylúčenie problémov ako je napríklad zovretý nerv. Laboratórne testy môžu byť tiež užitočné na zistenie zápalových ochorení alebo infekcií, ktoré by mohli spôsobovať bolesť.

Domáce a medicínske liečebné postupy

Domáce liečebné postupy pre bolesť lopatky môžu byť veľmi účinné pri poskytovaní úľavy a podpore hojenia. Tu sú podrobnejšie informácie o každom kroku pri bolestiach.

Odpočinok

Umožnite postihnutej oblasti odpočívať, čo môže znamenať dočasné obmedzenie alebo úplné prerušenie všetkých činností, ktoré prispievajú k bolesti alebo diskomfortu. Vyhýbajte sa zdvíhaniu ťažkých predmetov alebo vykonávaniu akýchkoľvek nadmerných pohybov, ktoré by mohli situáciu zhoršiť. Ak však tieto činnosti musíte vykonávať, pokúste sa nezaťažovať rameno.

Použitie ľadu a tepla

Aplikácia ľadových obkladov počas prvých 48-72 hodín po vzniku bolesti znižuje zápal a zmierňuje bolesť. Ľad by sa mal aplikovať v cykloch – 20 minút na, 40 minút preč, aby sa predišlo poškodeniu kože. Po začiatočnom období používania ľadu a zmiernenia opuchu môžete začať aplikovať teplé obklady, ktoré zvýšia krvný obeh a podporia zmiernenie svalového napätia.

Strečing a cvičenia

Začnite s ľahkými strečingovými cvičeniami, aby ste zvýšili flexibilitu a pomohli uvoľniť svalové napätie. Tieto cvičenia by mali byť vykonávané jemne a bez rýchlych alebo prudkých pohybov. Postupne do rutiny pridávajte posilňovacie cviky, ktoré sú zamerané na svaly horného chrbta, ramien a lopatiek, čím sa zlepší ich podpora a zníži pravdepodobnosť opakovania bolesti.

Lieky proti zápalu

Protizápalové lieky bez steroidov ako sú ibuprofen alebo naproxen môžu byť predpísané na zmiernenie bolesti a taktiež zápalu. V prípade silnejšej bolesti môžu byť predpísané silnejšie lieky proti bolesti, ktoré by mali byť užívané vždy podľa pokynov lekára. Relaxačné svalové náplaste môžu byť užitočné pri uvoľnení svalových kŕčov a tak poskytujú úľavu.

Injekčná liečba

Pre pacientov, u ktorých konzervatívna liečba nepriniesla dostatočnú úľavu, môžu byť zas účinné injekcie kortikosteroidov. Tieto injekcie sa aplikujú priamo do postihnutej oblasti na zmiernenie zápalu a rovnako tak aj bolesti. Často sú však využívané ako dočasné riešenie, pretože opakované použitie môže viesť k poškodeniu tkanív a šliach v konkrétnom okolí.

Chirurgická liečba

V prípade, že je bolesť spôsobená štrukturálnymi poškodeniami, ako sú napríklad vážne zlomeniny lopatky, rozsiahle trhliny šliach alebo taktiež závažná degenerácia, môže byť v tomto prípade chirurgický zákrok najlepšou možnosťou. Operácia môže opraviť poškodené štruktúry, odstrániť kostné výrastky alebo uvoľniť zovreté šľachy a tak vám uľaviť od bolesti.

bolesť pod lopatkou pri kašli
zdroj: pixabay.com

Najlepšia prevencia proti bolesti lopatky

Účinná prevencia bolesti lopatky sa opiera predovšetkým o správne držanie tela, vhodné pracovné prostredie a rovnako tak aj zdravé fyzické návyky. Je mimoriadne dôležité venovať pozornosť tomu, ako sedíte, stojíte a všeobecne, ako sa pohybujete sa počas celého dňa.

Úprava pracoviska, ktorá zabezpečuje, že stolička a stôl sú na správnej výške a taktiež vzdialenosti, môže značne znížiť riziko vzniku bolesti v oblasti lopatky a jej okolia.

Tiež je dôležité zabezpečiť, aby monitor počítača bol v úrovni očí, čím sa predíde nežiaducemu sklonu hlavy dopredu a zvýšenému napätiu v oblasti krku a ramien. Pravidelný pohyb a cvičenie sú kľúčové na udržanie svalovej sily, čo znižuje pravdepodobnosť bolesti. Cvičenia na posilnenie chrbta a ramien, ako aj jemný strečing, pomáhajú udržať svaly pružné a menej náchylné k zraneniu.

Prevencia tiež zahŕňa techniky na riadenie a zmiernenie stresu, ktorý je často kľúčovým faktorom v chronickom svalovom napätí. Aktivity ako hlboké dýchacie cvičenia, meditácia alebo ľahká aeróbna činnosť môžu pomôcť znižovať hladiny stresu a tak uvoľniť napätie.

Všeobecne platí, že integrácia týchto stratégií do každodenného života môže významne znížiť pravdepodobnosť vzniku alebo opakovania bolesti lopatky a zlepšiť celkovú kvalitu života.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies