Bolesť ramenného kĺbu a štrukturálne poškodenie. Je tu priama súvislosť?

bolesť ramenného kĺbu a štrukturálne poškodenie

V súvislosti s častými sťažnosťami na bolesť ramenného kĺbu, bolesť ramennej kosti alebo celkovo bolesť ramena, ktoré sa prejavujú najmä pri cvičení, sa v medicínskych kruhoch rozvinula dôkladná diskusia týkajúca sa príznakov ako aj príčiny a to možného štrukturálneho poškodenia ramennej kosti, napríklad úrazom pri cvičení. Aké sú príznaky a liečba tohto stavu?

Anatómia ramenného kĺbu a celkovo ramena

Anatómia ramenného kĺbu predstavuje fascinujúcu a predovšetkým komplexnú štruktúru v ľudskom organizme, ktorá je kľúčová pre širokú škálu pohybových aktivít.

Ramenný kĺb, známy svojou mimoriadnou pohyblivosťou, je jedným z najviac zaťažovaných kĺbov v tele a zároveň jedným z najzložitejších. Jeho unikátna konštrukcia mu umožňuje obrovský rozsah pohybu, čo je však vykúpené zníženou stabilitou a vyšším rizikom zranenia.

Hlavné komponenty ramenného kĺbu zahŕňajú kosti, väzy, šľachy a svaly. Kostnú štruktúru tvorí lopatka, ramenná kosť a kľúčna kosť. Tieto kosti sú spojené v kĺbe, ktorý je obklopený svalmi a šľachami. Táto manžeta je zodpovedná za stabilitu a pohyb kĺbu. Okrem toho je dôležitá aj synoviálna membrána, ktorá vylučuje mazivú tekutinu a znižuje trenie medzi kĺbovými povrchmi.

Svaly okolo ramenného kĺbu zahŕňajú deltový sval, ktorý pokrýva vonkajšiu časť ramena a je zodpovedný za rôzne pohyby, ktoré sú kľúčové pre otáčanie a zdvíhanie ruky.

Väzy sú pevné pruhy spojivového tkaniva, ktoré pomáhajú držať kosti na mieste a tak následne zabraňujú ich nadmernému pohybu. Napriek týmto stabilizačným mechanizmom je ramenný kĺb často náchylný k rôznym nepríjemným zraneniam, ako sú vykĺbenia, natiahnutia a trhliny, čo je dôsledkom jeho širokej pohyblivosti a relatívne malej kostnej podpory.

bolesť ramena
zdroj: pixabay.com

Ako ramenný kĺb funguje a mechanizmus jeho funkcie

Ramenný kĺb, ako jeden z najflexibilnejších a najkomplexnejších kĺbov v ľudskom tele, zohráva kľúčovú úlohu v širokom rozsahu pohybov, od základných až po veľmi náročné.

Guľovitý kĺb

Ramenný kĺb, ako guľovitý kĺb, je jedným z najviac pohyblivých kĺbov v ľudskom tele. Jeho jedinečná štruktúra spočíva v tom, že hlava ramennej kosti sa otáča vo vyhĺbenine lopatky, čo umožňuje ramenu vykonávať široký rozsah pohybov. Tento druh kĺbu umožňuje ramenu otáčať sa vo všetkých smeroch, či už nahor, nadol, dopredu, dozadu a dokonca aj kruhové pohyby.

Rotátorová manžeta

Skladá sa zo štyroch svalov a šliach, pričom obklopujú ramenný kĺb a zabezpečujú jeho stabilizáciu a pohyb. Rotátorová manžeta umožňuje vykonávanie precíznych pohybov a zároveň poskytuje potrebnú podporu pre vykonávanie silových činností. Ak sú tieto svaly poškodené alebo oslabené, môže to viesť k bolesti, obmedzeniu pohybu a dlhodobým problémom.

Svalová koordinácia

Funkcia ramenného kĺbu závisí nielen od rotátorovej manžety, ale aj od ďalších svalov. Deltový sval pokrýva vonkajšiu časť ramena a pomáha pri zdvíhaní ruky. Svaly pripevnené na lopatku, ako sú svaly trapezius a serratus anterior, poskytujú dodatočnú podporu a umožňujú širší rozsah pohybov. Tieto svaly pracujú v dokonalej koordinácii na zabezpečenie hladkých a efektívnych pohybov ramena.

Väzový systém

Väzy v ramennom kĺbe sú zásadné pre jeho stabilizáciu a zdravú funkčnosť. Tieto pevné pruhy spojivového tkaniva sa nachádzajú po obvode kĺbu a zabezpečujú, aby kosti zostali na svojom mieste, pričom zároveň obmedzujú nadmerný pohyb kĺbu. Väzy znižujú riziko zranení v dôsledku náhlych pohybov alebo nadmernej záťaže. Napriek ich pevnosti a odolnosti sú väzy dostatočne flexibilné.

Synoviálna tekutina

Táto klzká, mazivá tekutina je kľúčová pre hladký pohyb ramenného kĺbu. Vylučuje sa synoviálnymi bunkami a vyplňuje priestor medzi kosťami. Synoviálna tekutina nielenže znižuje trenie medzi pohyblivými časťami kĺbu, ale tiež poskytuje výživu pre chrupavku a pomáha udržiavať jej zdravie. Bez dostatočného množstva tejto tekutiny by došlo k zvýšenému treniu, čo by mohlo viesť k bolesti.

Rozsah pohybu

Ramenný kĺb je navrhnutý tak, aby umožňoval rozsiahly rozsah pohybov. Tento rozsah je nevyhnutný pre vykonávanie rôznych denných aktivít, od jednoduchého zdvíhania predmetov až po zložitejšie pohyby vyžadujúce koordináciu, ako je napríklad šport. Rameno môže vykonávať pohyby, ako sú pohyb smerom od tela, pohyb smerom k telu, ohýbanie a taktiež natiahnutie.

Náchylnosť na zranenia

Ramenný kĺb je vzhľadom na svoju štruktúru a vysokú mieru používania náchylný k rôznym zraneniam. Medzi najčastejšie zranenia patria vykĺbenia, natiahnutia, poškodenia šliach a rotátorovej manžety. Tieto problémy často vyžadujú dlhodobú liečbu a rehabilitáciu. Je dôležité prihliadať na správnu techniku pri vykonávaní fyzickej aktivity a venovať pozornosť prevencii.

Udržiavanie sily a flexibility

Pravidelné cvičenie je nevyhnutné pre udržanie zdravého a funkčného ramenného kĺbu. Cvičenia zamerané na posilňovanie svalov okolo ramenného kĺbu a zvyšovanie ich flexibility pomáhajú znižovať riziko zranení a podporujú celkovú zdravosť kĺbu. Rozťahovacie cvičenia zlepšujú pružnosť svalov a väzov, zatiaľ čo posilňovacie cvičenia pomáhajú udržiavať silu a stabilitu kĺbu.

Ktoré príznaky a ochorenia sú pre rameno typické?

Problémy s ramenným kĺbom sú pomerne časté, vzhľadom na jeho komplexnú štruktúru a predovšetkým aj vysokú mieru používania v každodennom živote.

Jedným z najčastejších problémov sú zranenia rotátorovej manžety. Toto zranenie postihuje svaly a šľachy okolo ramenného kĺbu, ktoré pomáhajú pri jeho pohybe a stabilizácii. Príznaky zahŕňajú bolesť, ktorá sa zhoršuje pri pohyboch ruky nad hlavu, slabosť v ramene a obmedzenie pohybu.

Zranenia rotátorovej manžety môžu byť spôsobené akútnym traumou, ako je pád, alebo dlhodobým opotrebením a nadmerným zaťažovaním, obzvlášť u športovcov a osôb s opakovanými nad hlavou pohybmi. Zápal šliach, známy ako tendinitída, je ďalší častý problém, ktorý postihuje ramenný kĺb. Tento stav sa prejavuje bolesťou, opuchom a občas aj červenaním v oblasti postihnutého kĺbu.

Zápal šliach je často výsledkom najmä chronického preťaženia alebo tiež náhlych intenzívnych fyzických aktivít, ktoré vedú k nadmernému záťaži na šľachy.

Impingement syndróm je ďalším bežným ochorením, ktoré sa vyznačuje bolesťou pri zdvíhaní ruky do strany alebo nad hlavu. Tento stav nastáva, keď svaly rotátorovej manžety alebo burza, čiže vrecko plné tekutiny v kĺbe, sú stlačené medzi kosťami ramenného kĺbu.

Artritída, vrátane osteoartritídy a reumatoidnej artritídy, tiež ovplyvňuje ramenný kĺb, spôsobujúc opuch, stuhnutosť a bolesť. Tieto symptómy sú zvyčajne horšie ráno alebo po dlhšom období nečinnosti. Osteoartritída je dôsledkom opotrebovania kĺbového chrupavkového tkaniva, zatiaľ čo reumatoidná artritída je autoimunitným ochorením, ktoré spôsobuje zápal kĺbov.

Vykĺbenia ramena sú závažné zranenia, ktoré sa vyskytujú, keď hlava ramennej kosti vyjde z lopatkovej jamky. To môže byť spôsobený náhlym úderom, pádom alebo neobvyklým pohybom.

bolesť ramenného kĺbu pri cvičení
zdroj: pixabay.com

Ktoré cvičenia a cviky sú na bolesť ramenného kĺbu najlepšia liečba?

Pri liečbe a zmiernení bolesti ramenného kĺbu hrajú kľúčovú úlohu vhodne zvolené cvičenia, ktoré pomáhajú zlepšiť flexibilitu, posilniť svaly a taktiež zmierniť bolesť.

Cvičenia na rozťahovanie

Tieto cvičenia sú neoceniteľné pre udržiavanie a zlepšovanie flexibility a rozsahu pohybu v ramennom kĺbe. Napríklad, môžete vykonať jednoduché natiahnutie ramien tak, že jedno rameno postupne prenesiete cez telo a jemne ho držíte druhou rukou. Udržiavanie tohto natiahnutia počas niekoľkých sekúnd pomáha uvoľniť napätie v ramennom kĺbe a okolitých svaloch.

Cvičenia na posilnenie rotátorovej manžety

Tieto cvičenia sa zameriavajú na posilnenie štyroch svalov tvoriacich rotátorovú manžetu. Môžete použiť malé činky alebo odporové pásky na vykonávanie jednoduchých pohybov, ako sú napríklad zdvíhanie ruky do strany alebo rotácia ramena. Tieto cvičenia pomáhajú zvyšovať silu svalov, čo je nevyhnutné pre stabilitu a rovnako tak aj zdravú funkciu ramenného kĺbu.

Pendulové cvičenia

Tieto cvičenia sú ideálne na uvoľnenie napätia v ramennom kĺbe a na zlepšenie cirkulácie v postihnutej oblasti. Pri tomto cvičení sa nakloníte dopredu, necháte postihnuté rameno voľne visieť a jemne ho pohybujete vpred a vzad alebo v kruhovom pohybe. Tento jemný pohyb pomáha uvoľňovať napätie a rovnako tak zvyšuje aj celková pohyblivosť ramena.

Lepšie držanie tela

Zlepšenie držania tela je kľúčové pre znižovanie napätia v ramennom kĺbe. Cvičenia na posilnenie svalov chrbta a taktiež stredu tela, môžu pomôcť v udržiavaní správneho držania tela a taktiež  zmiernení bolesti v ramene. Pravidelné cvičenia, ako sú napríklad planky, mostíky alebo cvičenia s loptou, zvyšujú silu svalov, ktoré podporujú správne držanie tela.

Cvičenia s elastickými bandážmi

Použitie odporových pásov predstavuje efektívnu a bezpečnú metódu posilňovania svalov okolo ramenného kĺbu, ktorá nevyžaduje použitie ťažkých činiek a tým redukuje riziko zranenia. Odporové pásky umožňujú vykonávať širokú škálu cvičení, ktoré pôsobia na rôzne svalové skupiny ramena. Môžete ich použiť na vykonávanie cvičení ako je ťahanie pásov smerom von a späť.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies