Brokolicový krém s tekvicovými semienkami a chilli

Nemáte čas variť? Rýchla, chutná a zdravá polievka za 20 minút na tanieri !



Štúdie dokazujú, že rozmixované zeleninové polievky prispievajú k vylučovaniu tráviacich štiav a mozog dostane signál o zasýtení oveľa rýchlejšie ako pri inej strave.

Brokolica je taktiež veľmi bohatá na vitamín C, ktorý najviac obsahuje v surovom stave. Pozor pri nadmernom konzumovaní brokolice v surovom stave dochádza k nadúvaniu pretože obsahuje veľa síri ktorá sa pri varení vyparí.

Chilli môže pomôcť naštartovať vaše spaľovanie tukov o 25% účinnejšie. Je  používane za prírodné antibiotikum lebo ničí baktérie, podporuje trávenie a zlepšuje imunitný systém. Najúčinnejšie je v surovom čerstvom stave.

Tekvicový olej sa používa hlavne za studena, preto je použitý ako ozdoba. Má silné antioxidačné účinky , pomáha proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov. Obsahuje veľa omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Pri každodennom vyplachovaním úst tekvicovým olejom znižujete riziko vzniku zubného kazu.

Ingrediencie:

2 porcie

1 hlava brokolice

100 ml smotany

100 ml mlieko

30g masla

150g nivy/modrý syr

1PL tekvicového oleja

1 chilli paprička

Cca 3dcl vody/zeleninový vývar

Tekvicové semienka/slnečnicové semienka

Soľ, korenie

Nakrájame brokolicu na menšie kúsky a orestujeme ich na masle, kým nie sú konce brokolice mäkké a pridáme soľ a korenie.

Brokolicu zalejeme vodou/vývarom tak, aby voda bola pol centimetra pod brokolicou.

Zakryjeme pokrývkou a na miernom ohni varíme do mäkka cca 8 minút aby bola al dente (je uvarená do mäkka ale mierne tuhá). Brokolicu sa snažíme nerozvariť, pretože nám stratí chuť, farbu a vitamíny.

Keď je brokolica hotová, pridáme smotanu, mlieko a rozmixujeme (vďaka smotane brokolicu rozmixujeme do hladka a tak isto nám zjemní chuť ).

Do misky si na kocky nakrájame/nastrúhame nivu.

Na suchej panvičke si opražíme tekvicové semiačka kým nezačnú pukať a následne pridáme nakrájané čili podľa chuti s kvapkou olivoveho oleja a restujeme so semiačkami cca 1 minútu.

Vriacu brokolicovú polievku nalejeme do misky s nivou čo nám spôsobí že niva nám jemne zmäkne a pustí chuť. Namiesto nivy môžeme použiť všetky druhy plesnivého syra . Vrch polievky posypeme tekvicovými/slnečnicovými semienkami s chilli . Na konci pokvapkáme tekvicovým olejom a ozdobíme kúskami s chilli . Dobrú chuť!

Ak sa snažíte schudnúť, môžete nahradiť klasické prísady používané našimi starými mamami za menej kalorické. Vynikajúce je kokosové mlieko, ktoré zjemní a ozvláštni každú krémovú polievku a tak isto je skvelou alternatívou pre ľudí ktorí sú alergický na laktózu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Grilované broskyne s čokoládovým krémom

Grilované broskyne s čokoládovým krémom, ako fit dezert bez cukru!

Diskusia k článku