Brokolicový krém s tekvicovými semienkami a chilli

Nemáte čas variť? Rýchla, chutná a zdravá polievka za 20 minút na tanieri !



Štúdie dokazujú, že rozmixované zeleninové polievky prispievajú k vylučovaniu tráviacich štiav a mozog dostane signál o zasýtení oveľa rýchlejšie ako pri inej strave.

Brokolica je taktiež veľmi bohatá na vitamín C, ktorý najviac obsahuje v surovom stave. Pozor pri nadmernom konzumovaní brokolice v surovom stave dochádza k nadúvaniu pretože obsahuje veľa síri ktorá sa pri varení vyparí.

Chilli môže pomôcť naštartovať vaše spaľovanie tukov o 25% účinnejšie. Je  používane za prírodné antibiotikum lebo ničí baktérie, podporuje trávenie a zlepšuje imunitný systém. Najúčinnejšie je v surovom čerstvom stave.

Tekvicový olej sa používa hlavne za studena, preto je použitý ako ozdoba. Má silné antioxidačné účinky , pomáha proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov. Obsahuje veľa omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Pri každodennom vyplachovaním úst tekvicovým olejom znižujete riziko vzniku zubného kazu.

Ingrediencie:

2 porcie

1 hlava brokolice

100 ml smotany

100 ml mlieko

30g masla

150g nivy/modrý syr

1PL tekvicového oleja

1 chilli paprička

Cca 3dcl vody/zeleninový vývar

Tekvicové semienka/slnečnicové semienka

Soľ, korenie

Nakrájame brokolicu na menšie kúsky a orestujeme ich na masle, kým nie sú konce brokolice mäkké a pridáme soľ a korenie.

Brokolicu zalejeme vodou/vývarom tak, aby voda bola pol centimetra pod brokolicou.

Zakryjeme pokrývkou a na miernom ohni varíme do mäkka cca 8 minút aby bola al dente (je uvarená do mäkka ale mierne tuhá). Brokolicu sa snažíme nerozvariť, pretože nám stratí chuť, farbu a vitamíny.

Keď je brokolica hotová, pridáme smotanu, mlieko a rozmixujeme (vďaka smotane brokolicu rozmixujeme do hladka a tak isto nám zjemní chuť ).

Do misky si na kocky nakrájame/nastrúhame nivu.

Na suchej panvičke si opražíme tekvicové semiačka kým nezačnú pukať a následne pridáme nakrájané čili podľa chuti s kvapkou olivoveho oleja a restujeme so semiačkami cca 1 minútu.

Vriacu brokolicovú polievku nalejeme do misky s nivou čo nám spôsobí že niva nám jemne zmäkne a pustí chuť. Namiesto nivy môžeme použiť všetky druhy plesnivého syra . Vrch polievky posypeme tekvicovými/slnečnicovými semienkami s chilli . Na konci pokvapkáme tekvicovým olejom a ozdobíme kúskami s chilli . Dobrú chuť!

Ak sa snažíte schudnúť, môžete nahradiť klasické prísady používané našimi starými mamami za menej kalorické. Vynikajúce je kokosové mlieko, ktoré zjemní a ozvláštni každú krémovú polievku a tak isto je skvelou alternatívou pre ľudí ktorí sú alergický na laktózu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Prečo pacientov pribúda aj keď fyzioterapia napreduje? (časť 1.)

Sme pohodlnejší, hlúpejší a draho za to platíme (časť 1.).

Je darčekový poukaz dobrý darček pod stromček?

Najkrajšia vec na vzdelaní je tá, že nám ho nikto nemôže vziať, nemusíme si ho poistiť a zdokonaľovaním získa na cene!

Čím ma šokoval Mulligan koncept?

Povedal, že tento kurz by sme mali začať organizovať, pretože je skvelý. Tak sme sa pustili do práce...

Ako použiť strečing správne, aby nezabil vaše výsledky?

Strečing vo fyziotréningu – dokážete využiť jeho potenciál?

Diskusia k článku