Chronická únava a bolesti kĺbov u vytrvalostných bežcov

chronická únava a bolesti kĺbov

Chronická únava a bolesti kĺbov sú častými problémami, s ktorými sa stretávajú vytrvalostní bežci, ktorí často zápasia s bolesťou kolena z vnútornej strany po behu, čo je symptóm, ktorý môže súvisieť s dlhodobými záťažami vyplývajúcimi z vytrvalostného behu. Ide o  chronické bolesti kĺbov, ale aj o chronickú únavu kĺbov, ktoré sú výsledkom opakovaného fyzického zaťaženia.

Čo je vytrvalostný beh a aký má vplyv na zdravie?

Vytrvalostný beh je forma dlhodobej aeróbnej fyzickej aktivity, kde účastníci behajú dlhé vzdialenosti alebo dlhší čas, často presahujúci 5 kilometrov až po maratónske a ultramaratónske vzdialenosti.

Táto forma behu sa sústreďuje na udržanie stáleho tempa a vytrvalosti namiesto rýchlosti, čo vyžaduje pôsobivú úroveň fyzickej kondície a mentálnej odolnosti. Z hľadiska  všeobecného zdravia má vytrvalostný beh množstvo potenciálnych prínosov.

Fyzická vytrvalosť, srdcová a pľúcna výkonnosť sa zlepšujú, keďže pravidelné tréningy posilňujú srdcový sval a zlepšujú schopnosť srdca efektívne čerpať krv a kyslík do svalov. Taktiež to môže viesť k zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu celkového krvného obehu. Behanie tiež pomáha v regulácii hladiny cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky 2. Typu.

Okrem toho, vytrvalostný beh účinne podporuje chudnutie a rovnako tak aj udržanie zdravej telesnej hmotnosti, keďže je to vysoko kalorická aktivita.

Mentálne benefity zahŕňajú zlepšenú náladu a pocit pohody, vďaka uvoľňovaniu endorfínov, známych ako „hormóny šťastia“. Beh tiež posilňuje mentálnu odolnosť a disciplínu, čo môže mať pozitívny vplyv na všetky aspekty života.

Vytrvalostný beh však môže tiež predstavovať určité riziká, najmä ak sa preháňa alebo sa vykonáva bez správnej prípravy a regenerácie. Časté sú problémy s kĺbmi, ako sú bolesti kolien a bedrových kĺbov, či chronické bolesti, spôsobené opakovaným zaťažením a nárazmi počas behu. Riziko poranení svalov a väzov sa zvyšuje, ak bežci nevenujete pozornosť správnemu tréningu a odpočinku.

bolesť kolena z vnútornej strany po behu
zdroj: pixabay.com

Najčastejšie problémy s kĺbmi po vytrvalostnom behu a ich príznaky

V nasledujúcich riadkoch sa zameriame na najčastejšie problémy s kĺbmi, ktoré postihujú bežcov a predstavíme typické príznaky spojené s týmito zdravotnými komplikáciami.

Opotrebenie kĺbov

Pri vytrvalostnom behu dochádza k opakovanému nárazovému tlaku na kĺby, čo môže viesť k postupnému opotrebeniu chrupavky. Najviac postihnuté sú kolená a členky. Príznaky zahrňujú bolesť a stuhnutosť v postihnutých kĺboch, obmedzený rozsah pohybu, a niekedy aj opuch. Bolesť môže byť najintenzívnejšia ráno alebo po dlhšom sedení.

Tendinitída

Tendinitída je často spôsobená preťažením šliach z opakovaných pohybov, ako je beh. Najviac postihnuté sú Achillova šľacha a šľachy okolo kolena. Bolesť je typicky ostrá a môže byť najintenzívnejšia pri začiatku behu alebo po jeho ukončení. Citlivosť na dotyk a taktiež  zhoršenie bolesti pri pohybe sú bežné a postihujú mnoho jedincov.

Syndróm iliotibiálneho pásu

ITBS je výsledkom preťaženia iliotibiálneho pásu, čo je časté pri behu na dlhé vzdialenosti. Je spôsobené opakovaným trením pásu o vonkajšiu časť kolena, čo môže byť zhoršené nerovnomerným terénom alebo slabosťou svalov bokov. Bolesť na vonkajšej strane kolena, ktorá sa zhoršuje pri behu, zvlášť pri schádzaní z kopca alebo pri dlhších behoch.

Patellofemorálny bolestivý syndróm

Nerovnováha svalov vedie k nesprávnemu sledovaniu pohybu chrupavky v kolennom zhybe. Tento problém je často spojený s oslabenými kvadricepsovými svalmi a nadmerným vnútorným otočením nohy pri behu. Bolesť  sa môže výrazne zhoršovať napríklad pri behu, schádzaní po schodoch, alebo pri dlhšom sedení. Niekedy môže byť prítomné aj pukanie v kolene.

Zápal burzy

Zápal burzy môže byť spôsobený dlhodobým opakovaným stresom alebo priamym tlakom na kĺb, ako napríklad pri dlhých behoch. Ďalšími faktormi môžu byť zranenia, infekcie alebo určité zdravotné stavy, ako je reumatoidná artritída. Príznaky zahŕňajú bolesť a opuch v oblasti postihnutého kĺbu, často sprevádzané obmedzeným rozsahom pohybu a bolesťou pri pohybe alebo dotyku.

Zlomeniny

Tieto zlomeniny sú výsledkom preťaženia kostí, keď sila nárazov pri behu prevyšuje schopnosť kosti absorbovať a regenerovať. Faktory ako nedostatočná výživa, nevhodná obuv, alebo zmeny v tréningovom režime môžu zvýšiť riziko. Zahrňujú bolesť, ktorá sa zhoršuje s časom a je najintenzívnejšia pri zaťažení, ako aj opuch a citlivosť v postihnutej oblasti.

Ako prebieha diagnostika týchto ochorení?

Diagnostika ochorení spojených s kĺbmi a šľachami, ako sú tie, ktoré sa často vyskytujú u vytrvalostných bežcov, je kľúčovým krokom k úspešnej liečbe a obnove.

Pri vyššie spomenutých zdravotných problémoch, lekár často začne anamnézou, aby získal podrobný prehľad o pacientových aktivitách, intenzite a frekvencii tréningov, ako aj o predchádzajúcich zraneniach alebo zdravotných problémoch.

Počas fyzického vyšetrenia lekár skúma postihnuté oblasti na prítomnosť opuchu, bolestivosti a obmedzenia pohybu. V závislosti od príznakov a priebehu ochorenia môže byť potrebné využiť obrazové diagnostické metódy. Röntgenové snímky sú bežne používané na identifikáciu zlomenín, zatiaľ čo magnetická rezonancia a ultrazvuk môžu byť použité na hodnotenie stavu šliach.

Tieto diagnostické metódy umožňujú lekárovi presnejšie určiť rozsah poškodenia a rovnako tak aj prítomnosť prípadných zápalových procesov.

V prípade potreby môžu byť vykonané testy na posúdenie funkcie a stability kĺbov, ako sú testy na pružnosť šliach alebo na detekciu možných dysfunkcií v pohybovom systéme. V prípade podozrenia na autoimunitné či reumatologické príčiny ochorenia môže byť použité aj laboratórne vyšetrenie krvi.

Výsledkom týchto diagnostických postupov je podrobnejšie porozumenie konkrétneho stavu pacienta, čo umožňuje lekárovi navrhnúť cielenú a efektívnu liečebnú stratégiu. Táto môže zahŕňať kombináciu odpočinku, fyzioterapie, zmeny v tréningovom režime, prispôsobenie obuvi a v prípade potreby aj farmakologickú liečbu alebo ortopedické zákroky.

vytrvalostný beh
zdroj: pixabay.com

Aké existujú liečebné metódy na tieto problémy?

Liečebné metódy pre problémy s kĺbmi a šľachami, ktoré sú bežné u vytrvalostných bežcov, zahŕňajú širokú škálu prístupov, od konzervatívnej liečby až po invazívnejšie zákroky.

Odpočinok a zmena typu aktivity

Dôležitým krokom v liečbe je zníženie alebo úplné prerušenie aktivít, ktoré spôsobujú bolesť a zápal. To zahŕňa dočasné zníženie intenzity a dĺžky tréningov alebo úplné odpočinutie od behu. Modifikácia tréningového režimu môže zahŕňať predovšetkým zmenu typu cvičenia na menej náročné pre kĺby, napríklad plávanie alebo jazda na bicykli.

Fyzioterapia a rehabilitačné cvičenia

Fyzioterapia je neoddeliteľnou súčasťou liečby, ktorá sa sústredí na individuálne potreby pacienta. Terapeut môže navrhnúť špecifické cvičenia na posilnenie slabých svalových skupín, čím sa zlepšuje podpora pre kĺby a znižuje sa riziko ďalších zranení. Rehabilitačné cvičenia sú zamerané na zlepšenie flexibility a rovnako tak aj rozsahu pohybu postihnutých oblastí.

Protizápalové lieky a analgetiká

Nesteroidné protizápalové lieky, ako sú napríklad ibuprofen alebo aspirín, sú často používané na zmiernenie nepríjemnej bolesti a taktiež zápalu. Tieto lieky môžu byť užitočné v krátkodobej liečbe na zmiernenie akútnych symptómov. V prípade veľmi silnej alebo chronickej bolesti môže lekár predpísať silnejšie lieky na predpis.

Aplikácia chladu alebo tepla

Aplikácia ľadu na postihnuté oblasti môže pomôcť znížiť opuch a zmierniť bolesť. Chlad je obzvlášť účinný pri akútnych zraneniach alebo po intenzívnom cvičení. Teplé obklady alebo teplé kúpele môžu byť užitočné pri zmiernení svalového napätia a výraznej bolesti. Teplo pomáha zvýšiť krvný obeh a môže zlepšiť pružnosť svalov, mäkkých tkanív a tiež šliach.

Ortopedické pomôcky a zmena obuvi

Ortopedické vložky a špeciálne navrhnutá obuv sú zásadné pri zmiernení tlaku na postihnuté oblasti. Tieto pomôcky môžu pomôcť zlepšiť rozloženie hmotnosti a tlaku pri chôdzi alebo behu, čím znižujú zaťaženie kĺbov a svalov. V prípadoch ako sú ploché nohy, vysoké klenby alebo nezvyčajná chôdza, môže byť potrebné prispôsobenie obuvi alebo vložiek na zabezpečenie lepšej podpory kĺbov.

Injekčná terapia

Injekcie kortikosteroidov sú často používané na rýchle zmiernenie zápalu a bolesti v postihnutých oblastiach. Sú efektívne pri liečbe zápalových stavov ako sú tendinitída alebo bursitída. Injekcie sú užitočné pri liečbe problémov súvisiacich s kĺbmi, najmä pri osteoartritíde. Táto terapia môže pomôcť obnoviť pohyblivosť a rovnako tak aj funkciu kĺbov tým, že zvyšuje ich mazanie.

Chirurgický zákrok

Zákrok sa zvažuje v prípadoch, kde konzervatívne metódy liečby neprinášajú očakávané výsledky alebo pri vážnych poškodeniach. Zákroky môžu zahŕňať opravy poškodených šliach, odstránenie poškodeného tkaniva a korekcie deformácie v kĺboch. Tiež sa zameriava na stabilizáciu nestabilných kĺbov, odstránenie voľných fragmentov kostí alebo chrupavky, alebo na výmenu poškodených kĺbov.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies