Cícer, alebo strukoviny inak

Skrytý poklad v každom zrniečku. Aj takto by sme mohli mohli začať opisom tejto výnimočnej a tak málo používanej strukoviny.



              Cícer sa inak nazýva aj španielska fazuľa, alebo rímsky hrach. Staré národy túto strukovinu, príbuznú hrachu pestujú už 7000 rokov. Chuťou pripomína bielu fazuľu do kopy z orieškami. Strukovina, ktorú cícer predstavuje, je pre organizmus doslova výživová bomba, obsahuje takmer všetky minerálne látky a vitamíny. Z dôležitých látok pre človeka to sú: železo , vápnik, draslík, fosfor a horčík. Patrí medzi najkvalitnejšiu strukovinu pre ľudskú výživu.  Pre deti a tehotné ženy sa táto strukovina odporúča, ako súčasť stravy. Cícer má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Vysoký obsah vlákniny pôsobí,  ako prevencia pred rôznymi chorobami, ako sú napríklad: srdcovo-cievne ochorenia, rakovina hrubého čreva, obezita a iné. Na Slovensku je to bežne dostupná potravina, ktorá by mala patriť do bežného jedálnička nie len športovcov, ale aj bežnej populácie. Zaujímavosťou cíceru je, že ho v niektorých krajinách považujú za afrodiziakum. Cícer má nasledovné percentuálne zastúpenie cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny:

Cukry 5 – 9%

Bielkoviny 15 – 30%

Tuky 6 – 7%

Vláknina 5 – 19%

            Spracovať sa dá rôzne, dôležité je, ako aj iné strukoviny, cícer namočiť na 10-12 hodín do vody. Pri namáčaní môžete pridať do vody aj bylinky alebo čierne korenie. Bežne z neho vieme pripraviť polievku, pomazánku, šaláty, alebo ako príloha k mäsu. Ako príklad uvádzame výborný recept na raňajky:

Cícerovo-jablková kaša

 

Suroviny na 2 porcie:

2x jablko

300 g uvarený cícer

2 PL vanilkový puding

1 KL tekutá stévia

 

Postup:

Cícer uvaríme do mäkka. Jablká očistíme a postrúhame na jemno. K po strúhaným jablkám pridáme uvarený cícer, vanilkový prášok a sladidlo a rozmiesťujeme na hladkú kašu.

Podávame vychladené.

Zdroje k článku

  1. http://dobruchut.azet.sk/recept/28719/fotorecept-cicerovo-jablkova-kasa/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Výživa a prevencia 2019

Pozývame Vás na medzinárodnú konferenciu venovanú výžive a prevencii, ktorú spoluorganizujeme so Slovenskou asociáciou pre výživu a prevenciu. 

Je bolesť pri cvičení a športe práca pre trénera alebo fyzioterapeuta?

Je vaše telo dostatočne pripravené na cvičenie a šport? Mnohokrát nie a to môže viesť ku vzniku bolestí. Pomôže Vám s nimi tréner alebo fyzioterapeut?

Hľadáme nového člena tímu - FYZIOTERAPEUTA

Pracujete ako fyzioterapeut a milujete svoju prácu? Chcete byť súčasťou skvelého tímu v peknom a novom zariadení?

MUDr Jiři Dostal- Laktát a jeho úloha v športovom tréningu

Aktuálne informácie o úlohe laktátu v športovom tréningu od MUDr. Dostála

Diskusia k článku