Cícer, alebo strukoviny inak

Skrytý poklad v každom zrniečku. Aj takto by sme mohli mohli začať opisom tejto výnimočnej a tak málo používanej strukoviny.



              Cícer sa inak nazýva aj španielska fazuľa, alebo rímsky hrach. Staré národy túto strukovinu, príbuznú hrachu pestujú už 7000 rokov. Chuťou pripomína bielu fazuľu do kopy z orieškami. Strukovina, ktorú cícer predstavuje, je pre organizmus doslova výživová bomba, obsahuje takmer všetky minerálne látky a vitamíny. Z dôležitých látok pre človeka to sú: železo , vápnik, draslík, fosfor a horčík. Patrí medzi najkvalitnejšiu strukovinu pre ľudskú výživu.  Pre deti a tehotné ženy sa táto strukovina odporúča, ako súčasť stravy. Cícer má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Vysoký obsah vlákniny pôsobí,  ako prevencia pred rôznymi chorobami, ako sú napríklad: srdcovo-cievne ochorenia, rakovina hrubého čreva, obezita a iné. Na Slovensku je to bežne dostupná potravina, ktorá by mala patriť do bežného jedálnička nie len športovcov, ale aj bežnej populácie. Zaujímavosťou cíceru je, že ho v niektorých krajinách považujú za afrodiziakum. Cícer má nasledovné percentuálne zastúpenie cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny:

Cukry 5 – 9%

Bielkoviny 15 – 30%

Tuky 6 – 7%

Vláknina 5 – 19%

            Spracovať sa dá rôzne, dôležité je, ako aj iné strukoviny, cícer namočiť na 10-12 hodín do vody. Pri namáčaní môžete pridať do vody aj bylinky alebo čierne korenie. Bežne z neho vieme pripraviť polievku, pomazánku, šaláty, alebo ako príloha k mäsu. Ako príklad uvádzame výborný recept na raňajky:

Cícerovo-jablková kaša

 

Suroviny na 2 porcie:

2x jablko

300 g uvarený cícer

2 PL vanilkový puding

1 KL tekutá stévia

 

Postup:

Cícer uvaríme do mäkka. Jablká očistíme a postrúhame na jemno. K po strúhaným jablkám pridáme uvarený cícer, vanilkový prášok a sladidlo a rozmiesťujeme na hladkú kašu.

Podávame vychladené.

Zdroje k článku

  1. http://dobruchut.azet.sk/recept/28719/fotorecept-cicerovo-jablkova-kasa/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Je darčekový poukaz dobrý darček pod stromček?

Najkrajšia vec na vzdelaní je tá, že nám ho nikto nemôže vziať, nemusíme si ho poistiť a zdokonaľovaním získa na cene!

Čím ma šokoval Mulligan koncept?

Povedal, že tento kurz by sme mali začať organizovať, pretože je skvelý. Tak sme sa pustili do práce...

Ako použiť strečing správne, aby nezabil vaše výsledky?

Strečing vo fyziotréningu – dokážete využiť jeho potenciál?

Je bolesť pri cvičení a športe práca pre trénera alebo fyzioterapeuta?

Je vaše telo dostatočne pripravené na cvičenie a šport? Mnohokrát nie a to môže viesť ku vzniku bolestí. Pomôže Vám s nimi tréner alebo fyzioterapeut?

Diskusia k článku