Domáca mozzarelová pizza

domáca mozzarelová pizza

Pri príprave domácej mozzarelova pizzy, ktorú si môžete upiecť jednoducho podľa nášho receptu, si budete môcť vychutnať výnimočný chuťový zážitok. Táto pizza je nielen lahodná, ale aj relatívne nízkokalorická, keďže je z polohrubej múky a bez kysnutia cesta. Pripraviť sa dá rýchlo na plech a ak chcete, môže byť aj s vajcom. Pozrite si recept na skvelú domácu pizzu!

Ako pripraviť domácu mozzarelovú pizzu?

Príprava domácej mozzarellovej pizzy je skvelým spôsobom, ako si vychutnať čerstvý, lahodný pokrm pripravený presne podľa vašich vlastných preferencií.

Ingrediencie na to zahrňujú 1 pohár polohrubej múky, 1 lyžicu olivového oleja, 1/2 pohára vlažnej vody, 1 čajovú lyžičku soli, 1 lyžicu kvasníc, 1 pohár domáceho paradajkového pretlaku alebo omáčky, 2 1/2 pohára strúhaného mozzarela syra, 1 čajovú lyžičku sušenej bazalky a 1 čajovú lyžičku oregana.

Na obloženie môžete použiť svoje obľúbené ingrediencie, ako sú napríklad plátky paradajok, olivy, šunka, čerstvý bazalka, hrášok, či dokonca vajce pre špeciálnu mozzarellovú pizza verziu. Príprava pizzy začína prípravou cesta. Do misy nalejte vlažnú vodu a pridajte cukor. Potom do vody posypte kvasnice a nechajte ich pôsobiť asi 5 minút, kým nezačnú peniť.

V inej mise zmiešajte polohrubú múku s soľou a pridajte olivový olej. Keď sú kvasnice pripravené, pridajte ich do múky a oleja. Pomaly všetko premiešavajte a vytvorte cesto.

Vypracujte cesto na hladkú guľu a nechajte ho odpočívať v miske zakryte utierkou na teplom mieste asi hodinu, kým dvojnásobne nenarastie. Počas čakania na cesto pripravte paradajkovú omáčku. Môžete použiť hotový domáci paradajkový pretlak alebo si pripraviť vlastnú omáčku.

Stačí zmiešať paradajky, bazalku, oregano a trochu soli. Po hodine sa vráťte k cestu a vyvaľkajte ho na plech vyložený pergamenovým papierom. Pomocou valčeka ho jemne rozvaľkajte na požadovanú hrúbku. Rozotrite paradajkovú omáčku na pripravenom ceste a posypte 2 mozzarela syrom.

domáca mozzarelová pizza
zdroj: pixabay.com

Má domáca mozzarelová pizza nejaké zdravotné prínosy?

Domáca mozzarelová pizza môže mať niekoľko zdravotných prínosov, najmä ak sa pripravuje s ohľadom na zdravie a vyváženú stravu. Tu sú niektoré z nich.

Prítomnosť zeleniny

Ak sa rozhodnete pridať veľa čerstvej zeleniny, ako sú paradajky, papriky, brokolica alebo špenát, prinesiete do svojej pizzy bohatý zdroj vitamínov a minerálov. Paradajky dodávajú vitamín C a lykopén, ktoré sú silnými antioxidantmi a pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením. Paprika pridáva vitamín A a C, ktoré sú dôležité pre imunitný systém a zdravú pokožku.

Vysoký obsah bielkovín

Mozzarella, ktorá je bežne používaným syrom na pizze, je významným zdrojom bielkovín. Bielkoviny sú stavebnými blokmi nášho tela a sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív. Keď pripravujete pizzu doma, môžete pridať dostatočné množstvo syra, čo prispieva k bielkovinovej hodnote jedla. Bielkoviny tiež pomáhajú udržiavať svalovú hmotnosť a poskytujú pocit sýtosti.

Zdravé tuky

Použitím kvalitného olivového oleja na cesto a pridaním avokáda do náplne môžete výrazne zvýšiť obsah zdravých tukov vo vašej mozzarelovej pizze. Zdravé tuky, ako sú tie vo vajciach a olejoch, majú pozitívny vplyv na vaše srdcové zdravie, pretože pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a zlepšujú celkovú funkciu srdca. Okrem toho sú tieto tuky dôležité pre celkový blahobyt tela.

Prítomnosť vápnika

Je známe, že mozzarella je významným zdrojom vápnika, a toto minerálne živiny nájdete vo veľkej miere práve v mozzarelovej pizze. Vápnik je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby, a preto je pizza, ktorá ho obsahuje, výborným spôsobom, ako zaistiť dostatočný príjem vápnika. To je obzvlášť dôležité pre deti a starších ľudí, ktorí potrebujú udržiavať silné kosti počas života.

Antioxidanty

Paradajková omáčka, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou mozzarellovej pizzy, je bohatá na silné antioxidanty, medzi ktoré patrí aj lykopén. Tieto antioxidanty majú mimoriadnu schopnosť bojovať proti voľným radikálom v tele, čím chránia bunky pred poškodením a prispievajú k zdraviu. Lykopén je známy svojimi protirakovinovými vlastnosťami a pomáha znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

Kontrola nad porciami

Príprava mozzarellovej pizzy doma vám umožňuje mať plnú kontrolu nad veľkosťou porcií a množstvom pridaných ingrediencií. To vám dáva výhodu sledovať svoju kalorickú spotrebu a stravovať sa podľa svojich potrieb. Týmto spôsobom môžete udržiavať zdravú váhu a kontrolovať svoj príjem kalórií, tukov a soli. Takže jedlo je plne prispôsobiteľné vašim osobným cieľom a preferenciám.

Tu sú spôsoby, ako vylepšiť domácu mozzarela pizzu

Vylepšenie tohto klasického jedla môže byť zábavným a kreatívnym procesom, ktorý vám umožní presne prispôsobiť každý prvok pizzy podľa vašich preferencií a potrieb.

Začnite tým, že vyberiete kvalitné suroviny. Použitie čerstvých paradajok na prípravu paradajkovej omáčky je prvým krokom k chutnej pizzy. Vytvorte si vlastnú paradajkovú omáčku s použitím čerstvých paradajok, cesnaku, byliniek a korenín, a pomaly varte omáčku.

Bylinky ako bazalka, oregano, šalvia alebo petržlen môžu byť ďalším spôsobom, ako zvýšiť chuť pizzy. Pridajte ich na vrchol pizzy po upečení, aby ste zachovali ich čerstvé arómy. Pre pestrejšiu a výživovú bohatšiu pizzu môžete pridať viac čerstvej zeleniny. Paradajky, paprika, cibuľa, špenát, brokolica a artičoky sú len niektoré z možností, ktoré môžete použiť na vrch pizzy.

Čo sa týka syra, mozzarella je klasickou voľbou, ale nepohŕdajte ani inými syrmi. Skúste kombinovať rôzne druhy syrov, ako je parmezán, pecorino, gorgonzola alebo feta.

Každý syr prinesie do jedla svoje jedinečné arómy, čím vytvoríte komplexnejšiu a bohatšiu chuť. Bylinky môžu pridať na chuťovej pestrosti a čerstvosti pizze. Okrem klasických bylín, ako je bazalka a oregano, môžete experimentovať s inými druhmi, ako je šalvia, tymian, petržlen alebo koriander.

Zdravé tuky môžu tiež zvýšiť výživovú hodnotu vašej pizzy. Olivový olej pridať na cesto alebo pridať kocky avokáda do náplne môže prispieť k zdraviu vašej pizzy a zabezpečiť dobrý zdravotný profil vášho jedla. Dôležité je, že pri príprave domácej mozzarelovej pizzy máte možnosť byť kreatívny a experimentovať. Nebojte sa skúšať nové kombinácie surovín, korenín a syrov.

domáca mozzarelová pizza kalórie
zdroj: pixabay.com

Na čo si dať pozor pri príprave? Nielen na kalórie!

Pri príprave domácej mozzarela pizzy je potrebné zohľadniť niekoľko dôležitých aspektov, aby sa dosiahol požadovaný výsledok v chuti tejto pizzy.

Kvalita surovín

Pri príprave domácej mozzarellovej pizzy by ste mali venovať osobitnú pozornosť kvalite surovín. Základnými komponentmi sú cesto, paradajková omáčka a syr. Vyberte si kvalitnú polohrubú múku na cesto, čerstvé paradajky alebo paradajkovú omáčku bez pridaných umelých látok a kvalitný syr mozzarela. Kvalitné suroviny sú základom skvelej a chutnej pizzy.

Korenie a bielkoviny

Pri dochucovaní paradajkovej omáčky dbajte na vyvážený pomer korenia a byliniek. Použite čerstvé bylinky, ako je bazalka, oregano alebo tymian, pre intenzívnejšiu chuť. Bazalka prinesie do omáčky lahodnú sladkosť, oregano dodá pizze výraznú a aromatickú chuť, zatiaľ čo tymian môže prispieť k hlbším vrstvám chuti. Soľ a čerstvo mleté čierne korenie by ste mali pridávať postupne.

Rovnomerné rozloženie náplne

Pri plnení domácej mozzarela pizzy sa uistite, že náplň je rovnomerne rozložená po celom ceste. Týmto spôsobom sa zabezpečí rovnomernejšie pečenie a zamedzíte vzniku ťažkých a prepečených miest. Príliš veľké množstvo náplne na jednom mieste môže spôsobiť, že pizza bude ťažšie prepečená a vonkajšia časť môže dostať nežiaduce hnedé škvrny.

Správna teplota pečenia

Predhrejte rúru na dostatočne vysokú teplotu, ideálne nad 200 stupňov Celzia, a nechajte ju pred samotným pečením ohriať. Rýchle pečenie pri vysokej teplote prinesie tejto pizzy krásnu zlatohnedú kôru a zabezpečí, že cesto zostane vzdušné a lahodné. Táto metóda napodobňuje pečenie v kamennej peci a rovnako tak dodá pizze autentický chuťový zážitok.

Nezdravé prísady

Dôležité je, aby prísady na vrchol pizzy boli zdravé a neobsahovali pridaný cukor alebo nezdravé tuky. Môžete použiť extra panenský olivový olej, ktorý dodá pizze bohatú arómu a zdravé tuky prospešné pre srdcové zdravie. Neochucovaný syr mozzarela je tiež skvelým výberom, pretože nie je príliš korenistý ani sladký, čo umožňuje vyniknúť ďalším prísadám.

Sledovanie pečenia

Po vložení pizzy do rúry dôkladne sledujte jej pečenie. Rôzne rúry majú rôzne časy pečenia, preto by ste mali mať na zreteli, ako vaša rúra funguje. Pizza by mala byť pečená, keď je cesto zlatohnedé a syr je roztopený a mierne zlato-hnedý na vrchu. Neustále sledovanie zabezpečí, že pizza bude presne taká, akú si želáte, bez prepečených alebo nedopečených miest.

Nezabudnite na končeky

Na konci pečenia môžete pridať čerstvé bylinky, ako je čerstvá bazalka alebo rozmarín, ktoré dodajú pizze sviežu chuť a arómu. Taktiež môžete zakončiť pizza extra panenským olivovým olejom, ktorý pridá bohatú a nasýtenú chuť. Tieto malé detaily môžu urobiť veľký rozdiel vo výslednej chuti a výnimočnosti vašej domácej mozzarellovej pizzy.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies