Fibromyalgia a cvičenie

fibromyalgia a cvičenie

Fibromyalgia, často opisovaná ako zložitý zdravotný stav, sa prejavuje rôznymi príznakmi a symptómami, ako sú chronická bolesť, únava a citlivosť na dotyk. Skúsenosti s fibromyalgiou sú u každého jednotlivca individuálne. Efektívne cviky, zamerané na zlepšenie pohyblivosti a kondície, sú kľúčovou súčasťou liečby a pomáhajú zmierniť mnohé symptómy.

Čo to je fibromyalgia a ako vzniká?

Fibromyalgia je zdravotný stav, ktorý spôsobuje bolesť po celom tele a celkovú únavu. Ľudia s fibromyalgiou často cítia bolesť v svaloch a kĺboch, ktorá môže byť miestami veľmi silná.

Fibromyalgia tiež často prináša iné problémy, ako sú ťažkosti so spánkom, pocit neustálej únavy a niekedy aj bolesti hlavy alebo problémy s trávením. Príčiny vzniku nie sú úplne známe, ale zdá sa, že jej vznik môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi. Môže ísť o genetiku aj psychologické faktory.

U niektorých ľudí sa fibromyalgia objaví po určitej životnej udalosti, ako je napríklad fyzické zranenie, operácia, či vážna infekcia. U iných sa môže objaviť po období silného psychického stresu alebo emocionálnej traumy. Existujú teória, že fibromyalgia môže súvisieť aj so spôsobom, akým telo vníma a spracováva bolesť, čo môže znamenať, že u ľudí s fibromyalgiou je tento proces narušený.

U niektorých ľudí môžu symptómy fibromyalgie byť mierny a občasné, zatiaľ čo u iných môžu byť intenzívnejšie a trvalé. Symptómy sa tiež môžu zhoršovať v určitých situáciách, napríklad pri zmenách počasia, zvýšenom stresu alebo po fyzickej aktivite.

čo to je fibromyalgia
zdroj: pixabay.com

Aké príznaky sú pre fybromyalgiu typické?

Fibromyalgia je komplexný stav, ktorý sa prejavuje rôznymi príznakmi. Hoci sa tieto príznaky môžu líšiť od osoby k osobe, existuje niekoľko kľúčových symptómov, ktoré sú pre ňu typické.

Rozšírená bolesť

Hlavným a najvýraznejším príznakom fibromyalgie je chronická bolesť rozšírená po celom tele. Táto bolesť môže byť rôzna v intenzite a charaktere, často opísaná ako tupá, páliaca, bodavá, alebo pulzujúca. Postihuje najmä svaly a mäkké tkanivá, vrátane šliach a väzov. Bolesť môže byť konštantná alebo sa môže zhoršovať v dôsledku určitých faktorov, ako sú zmeny počasia či stres.

Únava

Ľudia s fibromyalgiou často cítia extrémnu únavu, ktorá nie je úplne zmiernená spánkom alebo odpočinkom. Táto únava môže byť taká silná, že výrazne obmedzuje každodenné činnosti. Môže byť sprevádzaná pocitom fyzickej slabosti, ale aj mentálnou únavou, čo znamená, že pacienti môžu cítiť vyčerpanie aj po malom fyzickom alebo duševnom úsilí.

Problémy so spánkom

Ľudia s fibromyalgiou často zápasia s rozličnými druhmi problémov so spánkom. Môžu mať ťažkosti so zaspávaním kvôli bolesti alebo úzkosti. Ich spánok je často pretržitý, pričom sa môžu budiť často počas noci, čo vedie k pocitu, že neodpočívali. Časté je aj prebúdzanie sa skoro ráno a nemožnosť znovu zaspať. Aj keď spia dostatočne dlho, môžu sa ráno cítiť úplne vyčerpaní.

Kognitívne problémy

Tieto problémy zahŕňajú ťažkosti s udržiavaním koncentrácie, s pamäťou a rovnako tak aj s jasnosťou myslenia. Pacienti môžu mať problémy s vykonávaním zložitých úloh, môžu zabúdať na bežné veci alebo si nemôžu spomenúť na nedávne udalosti. Tieto kognitívne problémy môžu taktiež viesť k frustrácii a zvýšenému stresu.

Citlivosť na dotyk

Allodynia, čiže zvýšená citlivosť na dotyk, je bežným príznakom fibromyalgie. Mierne dotyky, ako napríklad dotyk oblečenia alebo ľahký tlak, môžu byť vnímané ako bolestivé. Táto citlivosť môže výrazne ovplyvniť každodenný život a obmedziť schopnosť nosiť určité typy oblečenia alebo vykonávať bežné činnosti, ako je obliekanie alebo objímanie.

Citlivosť na vonkajšie faktory

Napríklad, hlasné zvuky ako môže byť mestský hluk alebo hlasná hudba, môžu byť pre nich obzvlášť nepohodlné a dokonca bolestivé. Silné svetlá, vrátane blikajúcich svetiel alebo prudkého slnečného svitu, môžu tiež vyvolávať bolesť a nepohodlie. Teplotné zmeny, ako sú prechody z teplého do chladného prostredia a naopak, môžu viesť k zhoršeniu bolesti alebo k stuhnutosti.

Stuhnutosť a svalové kŕče

Pocit stuhnutosti môže byť bolestivý, čo sťažuje pohyb a vykonávanie bežných činností. Svalové kŕče, ktoré sú často nepríjemné a môžu byť spojené s bolesťou, sú tiež bežné. Tieto kŕče môžu postihovať rôzne časti tela, vrátane nôh, rúk a chrbta. Svalová slabosť, ktorá môže byť dôsledkom neaktivity či prerušenia svalovej práce kvôli bolesti, tiež prispieva k obmedzeniu fyzickej schopnosti.

Emočné a psychologické problémy

Chronická bolesť a únava spôsobené fibromyalgiou môžu mať hlboký vplyv taktiež na psychické zdravie. Je bežné, že ľudia s fibromyalgiou zažívajú depresiu, úzkosť a ďalšie psychologické problémy. Tieto problémy môžu byť priamo spôsobené fyzickými symptómami alebo môžu byť reakciou na zmeny v životnom štýle a obmedzenia v každodennom živote.

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku fibromyalgie?

Fibromyalgia je komplexný zdravotný stav, ktorého presné príčiny nie sú úplne známe, ale výskum naznačuje, že môže byť výsledkom viacerých vzájomne prepojených faktorov.

Príčiny vzniku fibromyalgie sa dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií, vrátane genetických a psychologických faktorov. Genetika hrá významnú úlohu v riziku jej vzniku. Výskumy ukázali, že v rodinách sa vyskytuje častejšie, čo naznačuje možnú genetickú predispozíciu k tomuto ochoreniu.

Konkrétne gény spojené s fibromyalgiou ešte neboli identifikované, ale vedecké štúdie poukazujú na genetické zložky, ktoré môžu ovplyvňovať spôsob, akým telo spracováva bolesť a stres. Fyzické alebo emocionálne traumy, ako sú napríklad autonehody, zranenia alebo stresujúce udalosti môžu tiež vyvolať fibromyalgiu. Tiež určité infekcie môžu vyvolať vývoj fibromyalgie alebo zhoršiť jej symptómy.

Navyše, chronický stres a nedostatok fyzickej aktivity môžu tiež prispieť k vývoju fibromyalgie. Tiež psychologické faktory, vrátane depresie a úzkosti, sú často spojené s fibromyalgiou.

Psychické zdravie a fibromyalgia sú úzko prepojené, pričom psychický stres môže zhoršovať symptómy fibromyalgie a naopak, fibromyalgia môže prispieť k vzniku a zhoršeniu psychických problémov. Niektoré teórie naznačujú, že spôsob, akým telo a mozog spracovávajú bolesť a stres, môže byť zmenený u ľudí s fibromyalgiou, čo vedie k zvýšenej citlivosti na bolesť.

Rôzne kombinácie genetických, environmentálnych a psychologických faktorov môžu prispieť k rozvoju tohto ochorenia u rôznych ľudí. Navyše, príčiny fibromyalgie sa môžu líšiť od človeka k človeku, čo robí diagnostikovanie a liečbu tejto choroby zložitými.

fibromyalgia symptómy
zdroj: pixabay.com

Ktoré cvičenia a cviky na fibromyalgiu pomáhajú ?

Cvičenia môžu byť veľmi užitočné pre ľudí trpiacich fibromyalgiou, ale je dôležité vyberať si aktivity, ktoré nevyvolávajú zhoršenie symptómov. Tu sú cvičenia, ktoré sa zvyčajne odporúčajú.

Jemné rozťahovacie cvičenia

Pri vykonávaní jemných rozťahovacích cvičení je dôležité postupovať pomaly a s pozornosťou k telu. Cvičenie začnite s krátkymi a mierne intenzívnymi strečingmi, pričom sa zameriavajte na hlavné svalové skupiny. Dych by mal byť hlboký a pokojný, čo pomáha uvoľniť svaly. Napríklad, pri natiahnutí rúk nad hlavu je dôležité dýchať hlboko a uvoľniť napätie v každom pohybe.

Chôdza

Pri chôdzi ako forme cvičenia je dôležité začať pomaly a postupne zvyšovať tempo a vzdialenosť. Ideálne je chodiť na rovnom teréne s dobrými topánkami, ktoré poskytujú podporu a pohodlie. Môžete chodiť v prírode, kde je čerstvý vzduch a príjemné prostredie, alebo aj v obchodných centrách a na chodníkoch. Dôležité je sledovať reakciu tela a nevyvíjať na seba tlak.

Plávanie a cvičenie vo vode

Plávanie a vodné cvičenia sú ideálne pre ľudí s fibromyalgiou, pretože voda poskytuje odľahčenie pre kĺby a svaly, zároveň znižuje riziko zranení. Začnite s jednoduchými plaveckými technikami, ako je voľný štýl alebo prsia, kde je dôležité sústrediť sa na hladké a kontrolované pohyby. Voda vytvára prirodzený odpor, ktorý pomáha posilňovať svaly bez nadmerného zaťaženia.

Joga a Tai Chi

Tieto cvičenia sa zameriavajú na jemné, ale účinné pohyby, ktoré zlepšujú flexibilitu, silu a rovnováhu. Začnite s jednoduchými pozíciami alebo pohybmi a postupne prechádzajte k zložitejším. Dychové cvičenia a meditácia, ktoré sú dôležitou súčasťou týchto praktík, pomáhajú relaxovať a znižovať stres. Pri joge a Tai Chi je dôležité sústrediť sa na pomalé a kontrolované pohyby.

Silový tréning

Začnite s veľmi ľahkými váhami alebo cvičeniami s vlastnou váhou tela. Zamerajte sa na základné cviky, ako sú drepy, výpady alebo ľahké zdvíhanie činiek, ktoré posilňujú hlavné svalové skupiny. Dôležité je vykonávať cvičenia pomaly a s kontrolou, aby ste predišli preťaženiu a bolesti. Postupne zvyšujte záťaž a počet opakovaní podľa svojich schopností a reakcie tela.

Pilates

Pilates sa zameriava na presnosť a plynulosť pohybov, čo pomáha zlepšiť svalovú silu, flexibilitu a rovnováhu. Začnite s jednoduchšími cvikmi, ako sú napríklad jemné brušné cviky alebo cviky na zlepšenie držania tela, a postupne zvyšujte náročnosť. Dôraz by mal byť kladený na správne dýchanie a kontrolu pohybov, aby sa zabezpečilo, že svaly pracujú efektívne.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies