Fyzioterapeutka: diastáza priamych brušných svalov v tehotenstve a po ňom

diastáza svalov v tehotenstve

Tehotenstvo a popôrodné obdobie predstavujú náročnú kapitolu v živote mnohých žien, ktorá prináša so sebou radostné chvíle, ale aj výzvy spojené s fyzickými zmenami, ktoré telo prechádza. Jedným z týchto fyzických aspektov, ktorým sa tehotné ženy a novopečené mamičky môžu stretávať, je diastáza priamych brušných svalov. To vám potvrdí každá fyzioterapeutka.

Čo je to diastáza na bruchu a priamych brušných svalov?

Diastáza priamych brušných svalov je stav, ktorý postihuje mnohé tehotné ženy a môže sa vyskytnúť dokonca aj po pôrode. Tento stav je charakterizovaný oddelením alebo rozšírením priamych brušných svalov, ktoré by mali tvoriť stredovú časť brušnej steny.

Tieto svaly, nazývané aj rectus abdominis svaly, bežne ležia tesne vedľa seba a ich primárnou úlohou je poskytnúť oporu a rovnako tak aj stabilitu trupu tela.

Počas tehotenstva dochádza k fyziologickým zmenám v ženskom organizme, aby sa predovšetkým umožnil rast plodu a prispôsobili sa zmeny v telesnej hmotnosti a postave. Jednou z týchto zmien v tele je aj oddelenie priamych brušných svalov. Tento proces je často spôsobený rastom maternice, ktorá tlačí na svaly a následne spôsobuje, že sa brušné svaly oddelia.

Hormón relaxín, ktorý sa uvoľňuje počas tehotenstva, môže tiež prispieť k uvoľneniu svalového tkaniva a väzov, čo zvyšuje riziko diastázy. Diastáza sa prejavuje ako medzera medzi priamymi brušnými svalmi, ktorá môže byť viditeľná a hmatateľná pri napnutí brušných svalov.

Tehotné ženy s diastázou majú často obavy o jej vplyv na tehotenstvo a pôrod, ale aj o možné komplikácie po pôrode. Preto je dôležité, aby tehotné ženy mali o diastáze informácie a konzultovali túto tému so svojím fyzioterapeutom. Ten môže pomôcť vyhodnotiť závažnosť diastázy, poskytnúť rady týkajúce sa cvičení na posilnenie brušných svalov a podporiť ženy po pôrode.

diastáza v tehotenstve na bruchu
zdroj: pixabay.com

Aké príčiny má diastáza v tehotenstve a po cisárskom reze

Diastáza priamych brušných svalov v tehotenstve a po ňom môže vzniknúť z viacerých možných dôvodov. Tu sú niektoré z najhlavnejších príčin tohto stavu u žien.

Rast maternice

Počas tehotenstva maternica ženy rastie, aby sa do nej zmestil rastúci plod. Tento rast postupne zvyšuje tlak na brušné svaly, najmä v oblasti strednej časti tela, kde dochádza k najväčšiemu tlaku. Tlak môže spôsobiť oddelenie priamych brušných svalov a následné vytvorenie diastázy. Čím viac maternica rastie, tým väčšie je riziko vzniku tohto nepríjemného stavu.

Hormón relaxín

Relaxín je hormón v tele ženy, ktorý sa uvoľňuje počas tehotenstva, aby pomohol uvoľniť svaly a väzy v tele. Jeho účelom je prispôsobiť organizmus rastúcemu plodu a umožniť jeho pohodlný rast. Nadmerné uvoľnenie svalov a väzov, najmä v oblasti brušných svalov však môže viesť k diastáze. Tento hormón môže spôsobiť, že svaly strácajú svoju normálnu pevnosť a stabilitu.

Nadmerné zvýšenie telesnej hmotnosti

Počas tehotenstva je prirodzené, že sa telesná hmotnosť ženy zvyšuje, kvôli rastúcemu plodu a zvýšeným potrebám organizmu. Avšak, nadmerný prírastok hmotnosti môže zvýšiť tlak na brušné svaly a tak následne spôsobiť náhle preťaženie svalového tkaniva. Tento nadmerný tlak môže oslabiť spojivové tkanivá a rovnako tak aj svaly, čo môže viesť k vzniku diastázy.

Nesprávne cvičenie

Niektoré cvičenia, najmä tie, ktoré zameriavajú priamo na posilnenie brušných svalov, môžu počas tehotenstva spôsobiť zvýšený tlak na tieto svaly a prispieť k diastáze. Klasické brušáky a iné podobné cvičenia môžu byť kontraproduktívne, ak nie sú vykonávané správne. Preto by tehotné ženy mali o tom konzultovať s fyzioterapeutom, ktorý im môže odporučiť bezpečné cvičenia.

Viaceré tehotenstvá

Ženy, ktoré absolvovali viacero tehotenstiev, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku diastázy, pretože brušné svaly boli viac krát vystavené tlaku. Každé tehotenstvo môže zvýšiť riziko, pretože brušné svaly majú menej času na obnovenie medzi tehotenstvami. Pre ženy, ktoré plánujú viac tehotenstiev, je dôležité venovať osobitnú pozornosť starostlivosti o brušné svaly po každom pôrode.

Postup diagnostiky a závažnosť diastázy

Postup diagnostiky diastázy priamych brušných svalov je kľúčovým prvkom pri odhalení tohto stavu, či už u tehotných žien alebo žien po pôrode vrátane tých, ktoré podstúpili cisársky rez.

Lekár či fyzioterapeut začína proces diagnostiky zhromažďovaním lekárskej anamnézy. To zahŕňa otázky týkajúce sa symptómov, predchádzajúcich tehotenstiev a pôrodov, genetických faktorov a ďalších informácií. Táto fáza pomáha identifikovať potenciálny výskyt diastázy.

Nasleduje fyzické vyšetrenie, ktoré sa zameriava na brušnú oblasť. Lekár vykoná rôzne testy, ktoré zahŕňajú pozorovanie a hmatanie brušných svalov, vyhodnotenie prítomnosti medzery medzi svalmi a meranie jej šírky. Ďalej môžu byť tiež využité zobrazovacie metódy, ak je to potrebné. Ultrazvukové vyšetrenie a magnetická rezonancia môžu poskytnúť detailnejšie obrazy.

Závažnosť diastázy môže byť mierna, stredne ťažká a vážna. Je dôležité spomenúť, že diastáza môže postihnúť aj ženy po cisárskom reze, pretože tlak na brušné svaly a telo ako celok zostáva vážnym faktorom. Môže tiež zvýšiť riziko diastázy v dôsledku chirurgického zásahu na brušnú stenu.

Okrem samotnej diastázy môžu existovať taktiež ďalšie súvisiace problémy, ako je nestabilita trupu, pálenie záhy, bolesti chrbta alebo tiež slabosť strednej časti tela.

Tieto problémy sa hodnotia a zohľadňujú pri vypracovaní plánu liečby, ktorý je individuálny a prispôsobený konkrétnym potrebám a závažnosti stavu pacienta. Diagnóza diastázy by mala byť stanovená lekárom alebo fyzioterapeutom so skúsenosťami v oblasti pôrodníckej starostlivosti, aby bola zabezpečená presná diagnostika a následne aj vhodná liečba.

diastáza v tehotenstve po cisárskom
zdroj: pixabay.com

Liečba a prevencia diastázy brušných svalov pred aj po tehotenstve

Diastáza brušných svalov je stav, ktorý môže postihnúť tehotné ženy a ženy po pôrode vrátane tých, ktoré podstúpili cisársky rez, preto je správna prevencia a liečba veľmi dôležitá.

Posilnenie brušných svalov

Pred tehotenstvom by sa mala venovať pozornosť posilňovaniu brušných svalov. Silné a dobre vyvinuté brušné svaly majú tendenciu lepšie odolávať nadmernému tlaku a napätiu počas tehotenstva. Preto je vhodné zahrnúť cviky na posilnenie týchto svalov do svojho cvičebného režimu. Môžu to byť cviky ako plánky alebo cvičenia na posilnenie strednej časti tela.

Správny postoj

Dôležitou súčasťou prevencie diastázy pred tehotenstvom je správne držanie tela. Osobitnú pozornosť by mali venovať hlavne tehotné ženy, pretože nadmerné ohýbanie v bedrovej oblasti môže viesť k nadmernému napätiu brušných svalov. Je dôležité naučiť sa, ako udržať správny postoj a kontrolu, minimalizovať nadmerné ohýbanie a tak zmierniť tlak na brušné svaly.

Dýchacie techniky

Správna dýchacia technika môže mať významný vplyv na účinnú prevenciu diastázy u tehotných žien. Učenie sa správnemu dýchaniu a používanie bránice na dýchanie môže pomôcť minimalizovať tlak na brušné svaly. Správna technika dýchania umožňuje lepšie riadenie tlaku v brušnej dutine a tak následne chráni svaly pred nadmerným stresom a nežiaducim napätím.

Kontrola hmotnosti

Udržiavanie zdravej hmotnosti pred tehotenstvom je ďalším kľúčovým faktorom. Príliš rýchly nárast hmotnosti môže výrazne zvýšiť riziko diastázy, pretože nadmerná hmotnosť môže vyvíjať tlak na brušné svaly a väzy v oblasti brucha. Udržiavanie zdravej hmotnosti je prospešné pre celkové zdravie a znižuje riziko nadmerného nátlaku na svalovú štruktúru brušnej steny.

Fyzioterapia

Po pôrode je dôležité konzultovať s fyzioterapeutom, ktorý vypracuje individuálny rehabilitačný plán. Tento plán zahŕňa cvičenia na posilnenie brušných svalov, trupu a správny postoj. Fyzioterapia je dôležitou súčasťou liečby diastázy po pôrode a jej účinnosť závisí od spolupráce pacientky a jej dodržiavania cvičebného plánu, aj keď obnovenie svalstva môže trvať dlhší čas.

Dôraz na prevenciu, diagnostiku a liečbu diastázy

Diastáza brušných svalov je stav, ktorý môže ovplyvniť mnoho žien, najmä po tehotenstve. Aby sa minimalizoval jej výskyt, je kľúčové klásť dôraz na prevenciu, diagnostiku a liečbu.

Diagnostika zahŕňa fyzické vyšetrenie, ktoré zahŕňa hmatanie a meranie šírky medzery medzi brušnými svalmi. Rovnako dôležité je sledovanie príznakov, ako sú bolesť v oblasti brucha, slabá funkcia trupu a iné nepríjemné súvisiace problémy s týmto stavom.

Pre tých, ktorí majú vážnejšie prípady diastázy, môže byť potrebné zvážiť chirurgické riešenia. Tieto operácie môžu pomôcť obnoviť integritu brušných svalov, najmä ak iné metódy nie sú účinné. Celkovo je dôraz na prevenciu, diagnostiku a rovnako tak aj liečbu diastázy brušných svalov nevyhnutný pre zachovanie zdravia a taktiež pohody žien po pôrode.

Je dôležité, aby sa ženy informovali o diastáze brušných svalov a konzultovali s lekárom alebo fyzioterapeutom, ak majú akékoľvek obavy alebo súvisiace príznaky. Čím skôr sa začne s prevenciou a liečbou, tým lepšie je možné zvládnuť diastázu brušných svalov.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies