Je grilovanie mäsa nebezpečné? Ako tepelne upravovať stravu?

Spôsob prípravy jedla je pre výživu rovnako dôležitý, ako jedlo samotné.


Ak sa bavíme o tvojom zdraví – to, ako jedlo varíš, naozaj zohráva úlohu. Pokiaľ výživový poradcovia sa dokážu hádať o tom, čo by si si mal dať na tanier, iba málo z nich naozaj hovorí o tom, ako by tvoje jedlo malo byť pripravené.

V tomto príspevku si povieme o niektorých metódach úpravy jedla, ktoré môžu znížiť glykemický index škrobových potravín, ako zemiaky a ryža.

Grilovanie mäsa môže byť nebezpečné pre tvoje zdravie

Príde jar a každý vytiahne na dvor svoj gril. Môžeš zďaleka cítiť, kedy majú tvoji susedia steaky na grile…voňajú tak úžasne, však?
Ale poznáš ten tmavý, škvrnitý povrch, ktorý pokrýva prepečené barbecue stehienko? Nedávne vedecké štúdie ukázali, že konzumácia mäsa, ktoré bolo upravované pri vysokých teplotách môže spôsobovať zvýšené riziko rakoviny.
Keď príde červené mäso, hydina, bravčové alebo plody mora do kontaktu s vysokým teplom, tak proteíny sú pozmenené –  a nie dobrým smerom.
Táto reakcia formuje karcinogénne zložky, známe ako HCA (heterocyklické amíny, vznikajú reakciami kreatínu, aminokyselín a cukru), ktoré spôsobujú poškodenie DNA a zvyšujú riziko rakoviny – špeciálne žalúdka a konečníka.

HCA môžu zohrávať rolu aj v iných druhoch rakoviny, ako rakovina prsníka, pretože karcinogénne zlúčeniny sa premiestňujú krvným obehom do rôznych tkanív.
Ten istý proces sa ale deje aj vtedy, keď opekáš mäso na panvici pri vysokých teplotách – takže to naozaj nie je iba grilovanie. Jedná sa o vystavovanie mäsa vysokým teplotám pri varení, čo môže za formovanie týchto karcinogénov.

 

5 KROKOV PRE ZMENŠENIE RIZIKA PRI GRILOVANÍ

Oh nie, nehovorím o tom, aby sme teraz vyhodili náš gril a už nikdy ho nepoužili. Varenie na otvorenom ohni je pravekou technikou a každopádne zapadá do konceptu divokej stravy. A okrem toho, varenie takto vonku je zábava!
Možno, rozmýšľaj o varení pri vysokých teplotách o niečom ako o odmene. Niečo, z čoho sa tešiť, raz za čas. A pri týchto radách nižšie, môžeš pomôcť minimalizovať formovanie HCA počas grilovania:

1. Používaj nižšie teploty. Pri použití nižších teplôt, alebo keď dáš rošt ďalej od zdroju tepla, dokážeš zmenšiť množstvo produkovaných HCA. Pamätaj na to, že nechceš, aby ti mäso zuhoľnatelo.

2. Používaj marinádu, kde to je možné. Marinovanie, spolu s pravidelným otáčaním, môže pomôcť zredukovať generované HCA až o 95%.

3. Neprepekaj! Zvýšené riziko rakoviny sa zvyšuje s každým stupňom, ktorý je vyšší nad tým, čo sú odporúčané teploty pre pečenie mäsa. Pre uľahčenie, môžeš používať prenosný teplomer a skúšať merať teplotu počas pečenia. Raz, keď nameriaš nasledovné hodnoty, môžeš mäso odstrániť od zdroja tepla.

mleté (bravčové, divina, jahňacina, hovädzie): 160°
mleté (morčacie, kuracie): 165°
čerstvé hovädzie, jahňacie: 145°
hydina: 165°
bravčové a šunky: 145°
dary mora: 140°

4. Griluj zeleninu! Zelenina a ovocie, na rozdiel od mäsa, neformuje HCA počas tepelnej úpravy. Takže to môžeš urobiť aj tak, že rebierka budeš piecť v trúbe a zeleninu k tomu grilovať na grile.

5. Očisti gril po každom použití. Špinavý gril môže spôsobiť zuhoľnatenie na tvojom mäse a aj zelenine. Zuhoľnatené jedlo podporuje tvorbu voľných radikálov, ktoré sú zas prepojené na poškodzovanie zdravého tkaniva, choroby a predčasné stárnutie. A akokoľvek, vždy je to krajšie, keď sa jedlo robí na čistom grile.

Tak, neodkladaj ešte svoj gril! Môžeš n...

Tento článok je určený iba pre registrovaných členov portálu ZdravoAFit.sk. Ak si chcete článok dočítať až do konca, prosíme Vás, zaregistrujte sa. Trvá to len minútku a nestojí Vás to ani cent :)

Zdroje k článku

  1. http://www.clovekpaliacituk.net/2016/03/30/je-grilovanie-masa-nebezpecne-ako-tepelne-upravovat-stravu/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Grilované broskyne s čokoládovým krémom

Grilované broskyne s čokoládovým krémom, ako fit dezert bez cukru!

Diskusia k článku