Lahodné fitness sušienky

Pri všetkých nezdravých sladkostiach dnešnej doby vám prinášam zdravý a veľmi chutný recept, ktorý uspokojí nejeden mlsný jazýček.



Sušienky alebo aj maškrtiť sa dá zdravo

Predstavujem Vám chutné ale hlavne zdravé sušienky, sú vynikajúce k čaju, ku káve ale aj len tak samotné. Obsahujú veľa živín, zdraviu prospešných látok a navyše sú neodolateľné. Suroviny, ktoré som pre tento recept vybrala sú: špaldová múka, vajcia, sezam, ľan, trstinový cukor, čokoláda s vysokým obsahom kakaa a ďalšie. Obsah si môžete meniť podľa seba a chuti, ja som tieto sušienky skúšala mnohými spôsobmi, ale tento sa ukázal ako najlepší. Preto by som sa chcela o tento skvelý recept s vami podeliť. Prinášam aj niekoľko zaujímavostí o jednotlivých ingredienciách.

  • Špaldová múka- obsahuje veľa vlákniny, bielkovýn, vitamínov, stimuluje imunitný systém a na zasýtenie stačí oveľa menšie množstvo jedla, ako z bežnej múky.
  • Sezam- obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny a je zdrojom vlákniny a fytosterolov ktoré priaznivo ovplyvňujú "zlý" LDL cholesterol.
  • Trstinový cukor – predstavuje zdravšiu a chutnejšiu náhradu repkového cukru, obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky.
  • Ľanmá všestranné využitie, je zdrojom vitamínov, minerálov a má aj liečivé účinky. Viac o ľane, sa dozviete v mojom článku : Ľan - úžasný liek od matky prírody​
  • Čokoláda s 80% kakaa – Ovplyvňuje neurotransmitery v mozgu, vďaka čomu dochádza k odstráneniu napätia, čo v nás vyvoláva pocit pokoja a pohody. Súčasť čokolády je kofein a theobromín, látky známe povzbudzujúcimi účinkami.
  • Maslo Ghee- skladá sa tamkmer len z nasýtených tukov, obsahuje niacín, minerály a vitamíny E a C.

 

Sušienky

Suroviny:

50g trstinový cukor

2 šálka špladovej celozrnnej polohrubej múky

2 vajce

1 kypriaci prášok

1 vanilkový cukor

100g tmavá 80% čokoláda

1 ½ šálky ovsených vločiek

½ šálky ľan, sezam (pomer podľa chuti)

120g malso Ghee (možete použiť aj klasické maslo)

Šálka = 250 ml

 

Postup:

Všetky sypké ingrediencie si dáme do misky a zmiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajcia. Čokoládu si nasekáme na drobno a pridáme k ostatným. Vymiesime tuhé cesto a necháme odležať 15 minút. Potom si narobíme malé placky a poukladáme na plech. Pečieme na 180° približne 15 minút. Po dopečení nechajte na plechu chvílu vychladnúť, aby primerane stvrdli.

Prajem dobrú chuť.

Zdroje k článku

  1. http://www.zdravejedlo.sk/sezam
  2. http://www.familyzone.sk/spaldova-muka-10-dovodov-preco-ju-zaradit-do-svojho-jedalnicka/
  3. http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/tmava-cokolada/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Je darčekový poukaz dobrý darček pod stromček?

Najkrajšia vec na vzdelaní je tá, že nám ho nikto nemôže vziať, nemusíme si ho poistiť a zdokonaľovaním získa na cene!

Čím ma šokoval Mulligan koncept?

Povedal, že tento kurz by sme mali začať organizovať, pretože je skvelý. Tak sme sa pustili do práce...

Ako použiť strečing správne, aby nezabil vaše výsledky?

Strečing vo fyziotréningu – dokážete využiť jeho potenciál?

Je bolesť pri cvičení a športe práca pre trénera alebo fyzioterapeuta?

Je vaše telo dostatočne pripravené na cvičenie a šport? Mnohokrát nie a to môže viesť ku vzniku bolestí. Pomôže Vám s nimi tréner alebo fyzioterapeut?

Diskusia k článku