Lahodné fitness sušienky

Pri všetkých nezdravých sladkostiach dnešnej doby vám prinášam zdravý a veľmi chutný recept, ktorý uspokojí nejeden mlsný jazýček.



Sušienky alebo aj maškrtiť sa dá zdravo

Predstavujem Vám chutné ale hlavne zdravé sušienky, sú vynikajúce k čaju, ku káve ale aj len tak samotné. Obsahujú veľa živín, zdraviu prospešných látok a navyše sú neodolateľné. Suroviny, ktoré som pre tento recept vybrala sú: špaldová múka, vajcia, sezam, ľan, trstinový cukor, čokoláda s vysokým obsahom kakaa a ďalšie. Obsah si môžete meniť podľa seba a chuti, ja som tieto sušienky skúšala mnohými spôsobmi, ale tento sa ukázal ako najlepší. Preto by som sa chcela o tento skvelý recept s vami podeliť. Prinášam aj niekoľko zaujímavostí o jednotlivých ingredienciách.

  • Špaldová múka- obsahuje veľa vlákniny, bielkovýn, vitamínov, stimuluje imunitný systém a na zasýtenie stačí oveľa menšie množstvo jedla, ako z bežnej múky.
  • Sezam- obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny a je zdrojom vlákniny a fytosterolov ktoré priaznivo ovplyvňujú "zlý" LDL cholesterol.
  • Trstinový cukor – predstavuje zdravšiu a chutnejšiu náhradu repkového cukru, obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky.
  • Ľanmá všestranné využitie, je zdrojom vitamínov, minerálov a má aj liečivé účinky. Viac o ľane, sa dozviete v mojom článku : Ľan - úžasný liek od matky prírody​
  • Čokoláda s 80% kakaa – Ovplyvňuje neurotransmitery v mozgu, vďaka čomu dochádza k odstráneniu napätia, čo v nás vyvoláva pocit pokoja a pohody. Súčasť čokolády je kofein a theobromín, látky známe povzbudzujúcimi účinkami.
  • Maslo Ghee- skladá sa tamkmer len z nasýtených tukov, obsahuje niacín, minerály a vitamíny E a C.

 

Sušienky

Suroviny:

50g trstinový cukor

2 šálka špladovej celozrnnej polohrubej múky

2 vajce

1 kypriaci prášok

1 vanilkový cukor

100g tmavá 80% čokoláda

1 ½ šálky ovsených vločiek

½ šálky ľan, sezam (pomer podľa chuti)

120g malso Ghee (možete použiť aj klasické maslo)

Šálka = 250 ml

 

Postup:

Všetky sypké ingrediencie si dáme do misky a zmiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajcia. Čokoládu si nasekáme na drobno a pridáme k ostatným. Vymiesime tuhé cesto a necháme odležať 15 minút. Potom si narobíme malé placky a poukladáme na plech. Pečieme na 180° približne 15 minút. Po dopečení nechajte na plechu chvílu vychladnúť, aby primerane stvrdli.

Prajem dobrú chuť.

Zdroje k článku

  1. http://www.zdravejedlo.sk/sezam
  2. http://www.familyzone.sk/spaldova-muka-10-dovodov-preco-ju-zaradit-do-svojho-jedalnicka/
  3. http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/tmava-cokolada/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Grilované broskyne s čokoládovým krémom

Grilované broskyne s čokoládovým krémom, ako fit dezert bez cukru!

Diskusia k článku