Ľan - úžasný liek od matky prírody

Skrytý poklad v každom zrniečku. Aj takto by sme mohli mohli začať opisom tejto výnimočnej a tak málo používanej strukoviny.



V minulosti bol ľan jednou z dôležitých priemyselných rastlín pre ľud. Vyrábali sa z neho jemné textilné látky. V súčasnosti je populárny aj ako potravina, konkrétne jeho semená.

             Semená ľanu sú jedným z najčistejších zdrojov, ktoré zásobujú organizmus esenciálnymi olejmi. Obsah tukov v ľane je 35 % z toho je 72 % esenciálnych,  nevyhnutných pre organizmus.  V porovnaní s inými populárnymi potravinami ako sú napríklad sója v ktorej je 9%, v tekvicovom semene 15% a v orechu 5% , je v ľanovom semene neporovnateľne viac esenciálnych olejov. Okrem toho je ľan výborným zdrojom vitamínov ako sú A, B, C, D a E, z minerálov to sú: fosfor, draslík, vápnik, horčík, železo, síra, sodík, zinok, mangán, chlór a iné. Vzhľadom na vysoký obsah dôležitých a účinných látok pre organizmus, má ľan viaceré priaznivé účinky:

Povzbudzuje činnosť mozgu, pomáha bojovať proti bronchitíde a sťahovaniu pľúc, proti ekzému, žalúdočným vredom, svalovej horúčke a bolesti svalov. Je vhodný aj pre diabetikov, proti zápche a v neposlednom rade aj v prevencií proti rakovine.

            Ľan sa dá konzumovať dvoma základnými spôsobmi. Pre ťažšie chorých ľudí, je lepší surovo lisovaný olej v šalátoch, pre zdravších ľudí je odporúčaný čerstvo mletý ľan. Dá sa konzumovať na raňajky so sójou, sezamom, slnečnicou, ochutený lekvárom alebo ovocím. Nepomleté semená ľanu nemajú pre človeka žiadny význam. Preto je dôležité konzumovať ho v mletej forme alebo ako ľanový olej. Všetko potrebné je totiž ukryté pod tvrdou škrupinou.

Pre zaujímavosť Vám uvádzame jednoduchý a chutný recept.

Špaldové muffiny so zázvorom

 

Na 12 porcií budeme potrebovať:

150 g špaldová múka

100 g polohrubá múka

1 Kl (kávová lyžička) prášku do pečiva

70 g práškový cukor

20 g maslo

3 Pl mlieka

2 Pl medu

1 Kl čerstvý strúhaný zázvor

2 Pl ľanové semienka

3 Pl slnečnicové semienko

Štipka soli

Postup:

Múky preosejeme, potom ich vo vyššej miske zmiešame a pridáme kypriaci prášok do pečiva. Primiešame cukor. Maslo roztopíme v mikrovlnke alebo v menšom hrnci. Pridáme k múke. K maslu prilejeme mlieko a dobre premiešame. Pridáme štipku soli. Potom dve lyžice včelieho medu, najlepšie lesného a zamiešame. Zázvor umyjeme, nožom jemne oškriabeme a nastrúhame na jemnom strúhadle v množstve asi 1 čajovej lyžičky. Zázvor vmiešame do cesta. Prisypeme ľanové semienka a zamiešame. Nakoniec pridáme lyžicu slnečnicových semienok a zamiešame. Do formy na muffiny poukladáme papierové košíčky. Cestom plníme košíčky do 3/4 výšky alebo nižšie. Rozpálime rúru na 180°C. Zvyšné dve lyžice slnečnicových semienok nasypeme na vrch muffin vo forme a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme do zlatista (asi 20 minút). Po upečení necháme muffiny vo forme 5 minút, potom vyberieme von, inak by obschli.

Zdroje k článku

  1. dobruchut.azet.sk/recept/18795/fotorecept-spaldove-muffiny-so-zazvorom/

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Výživa a prevencia 2019

Pozývame Vás na medzinárodnú konferenciu venovanú výžive a prevencii, ktorú spoluorganizujeme so Slovenskou asociáciou pre výživu a prevenciu. 

Je bolesť pri cvičení a športe práca pre trénera alebo fyzioterapeuta?

Je vaše telo dostatočne pripravené na cvičenie a šport? Mnohokrát nie a to môže viesť ku vzniku bolestí. Pomôže Vám s nimi tréner alebo fyzioterapeut?

Hľadáme nového člena tímu - FYZIOTERAPEUTA

Pracujete ako fyzioterapeut a milujete svoju prácu? Chcete byť súčasťou skvelého tímu v peknom a novom zariadení?

MUDr Jiři Dostal- Laktát a jeho úloha v športovom tréningu

Aktuálne informácie o úlohe laktátu v športovom tréningu od MUDr. Dostála

Diskusia k článku