Mrkvovo-zelerová polievka s chilli na zahriatie

mrkvovo zelerová polievka

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli je lahodná a zdravá polievka, ktorá vám pomôže zahriať sa v chladných dňoch alebo po dlhom dni. Táto polievka kombinuje bohatú chuť čerstvého zeleninového vývaru s príjemnou pikantnosťou chilli. Mrkva a zeler dodávajú polievke sladkú a rovnako tak aj jemnú chuť, zatiaľ čo chilli pridáva do jedla štipľavý nádych pre zahriatie.

Recept na mrkvovo zelerovú polievku s chilli

Na začiatok je potrebné pripraviť všetky potrebné suroviny. Najprv očistite a nakrájajte čerstvé mrkvy a zeler na menšie kúsky. Potom jemne nasekajte cibuľu a chilli papričky podľa vašej preferencie.

S hrncom postaveným na strednom ohni môžete začať proces prípravy. Do hrnca pridajte niekoľko lyžíc rastlinného oleja a nechajte ho zohriať. Po ohriatí oleja pridajte nasekanú cibuľu a restujte ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nestane sa zlatistou. Restovanie cibule pridá hĺbku chuti polievke.

Následne pridajte nakrájané mrkvy a zeler do hrnca. Premiešajte ich s restovanou cibuľou a nechajte ich restovať spolu asi 10 minút. Restovanie zeleniny pomôže uvoľniť ich prírodné chute a pridať vôňu do jedla. Teraz je čas na chilli papričky. Pridajte ich do hrnca podľa vášho osobného vkusu. Ak chcete menej pikantnú polievku, môžete odstrániť semienka a bielu vnútornú časť papričiek.

Keď je zelenina a chilli v hrnci, nalejte do neho zeleninový vývar či vodu. Priveďte zmes k varu a potom znížte teplotu, aby polievka sa polievka varila. Varíme ju asi 25 minút, kým zelenina zmäkne.

Po uvarení môžete použiť mixér na prípravu hladkej polievky. Môžete použiť ponorný mixér alebo preložiť polievku do stojanového mixéra a mixovať, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Potom ochutnajte polievku a podľa potreby pridajte soľ a korenie podľa svojej chuti. Ak chcete, môžete pridať trochu citrónovej šťavy pre osvieženie a dodanie ďalších chutí.

Nakoniec, podávajte polievku horúcu a môžete ju ozdobiť strúhaným syrom, čerstvou bylinkou alebo krutónmi, aby ste dodali extra chuť a textúru vášmu jedlu. Týmto spôsobom môžete jednoducho pripraviť výbornú mrkvovo-zelerovú polievku s chilli, ktorá vás aj zahreje.

Aké zdravotné benefity prináša táto polievka?

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli nie je len výbornou a lahodnou pochúťkou, ale tiež sa môže pochváliť mnohými zdravotnými benefitmi, ktoré prináša.

Zdroj vitamínov a minerálov

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli je bohatá na vitamíny a minerály. Mrkva je výborným zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zrak, imunitný systém a zdravú pokožku. Zeler pridáva vitamíny C a K, ktoré podporujú zdravie kostí a imunitu. Prítomnosť chilli papričiek pridáva do polievky antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čiže chránia bunky.

Obsahuje vlákninu na trávenie a žalúdok

Táto polievka je bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre zdravý tráviaci systém. Vláknina pomáha regulovať tráviacu činnosť, pozitívne pôsobí na žalúdok a črevá udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje zdravú váhu. Vláknina zabezpečuje, že sa jedlo trávi postupne, čo môže viesť k dlhodobému pocitu sýtosti. Konzumácia vlákniny tiež prispieva k zníženiu rizika ochorení srdca.

Prínos pre chudnutie

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli môže byť užitočným nástrojom aj v rámci diéty zameranej na chudnutie. Je nízkokalorická a obsahuje výrazné množstvo vlákniny, čo znamená, že napomáha udržiavať pocit sýtosti a znižuje túžbu po kalorických jedlách. Prítomnosť chilli papričiek pridáva do jedla kapsaicín, ktorý môže zvýšiť metabolizmus a podporiť spaľovanie tukov.

Ochrana pred zápalovými ochoreniami

Niektoré zložky tejto polievky, ako sú napríklad zeler a chilli papričky, majú protizápalové vlastnosti. Pravidelná konzumácia potravín s protizápalovými účinkami môže pomôcť znížiť riziko zápalových ochorení, ako je napríklad artritída, reumatizmus a rovnako tak aj srdcové ochorenia. Tieto zložky môžu pomôcť znížiť zápal v tele a následne ho udržiavať v rovnováhe.

Posilnenie imunitného systému

Vitamíny a antioxidanty obsiahnuté v mrkvovo zelerovej polievke môžu podporiť zdravý imunitný systém. Vitamín C, ktorý je hojne prítomný v zelenine a chilli papričkách, pomáha zlepšiť obranyschopnosť organizmu voči infekciám a taktiež chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Toto môže znamenať menej časté prechladnutia a infekcie.

Pomáha udržiavať zdravú váhu

Vzhľadom k nízkokalorickej povahe tejto polievky je vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať alebo dosiahnuť zdravú váhu. Je to výživný pokrm s nízkym energetickým prínosom, čo znamená, že môže byť súčasťou stravy pri znižovaní hmotnosti bez zbytočného príjmu kalórií. Pre tých, ktorí sa starajú o svoju postavu alebo zdravie, je táto polievka výbornou voľbou.

mrkvovo zelerová polievka recept
zdroj: pixabay.com

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli a zázvorom

Táto polievka s chilli a zázvorom je chutným a zdravým jedlom, ktorého príprava je jednoduchá. Ponúka kombináciu lahodných zložiek, ktoré prinášajú množstvo výživných benefitov.

Pri príprave tejto polievky jednoducho očistite a nakrájajte mrkvu a zeler na kúsky, osmažte ich na oleji spolu s korením zázvoru a chilli papričiek, a potom ich zalejte vývarom. Varíme až do mäkkej konzistencie zeleniny a následne môžete polievku na jemný krém mixovať.

Na záver môžete pridať ďalšie korenie podľa vášho vkusu, ako je čerstvá nasekaná korianderová vňať alebo kôra z citrusových plodov, ktoré ešte viac obohatia chuť polievky. Mrkva je známa svojím obsahom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zrak a imunitný systém, zatiaľ čo zeler pridáva vitamíny C a K, ktoré podporujú zdravé kosti a rovnako tak aj zlepšujú hojenie rán.

Prítomnosť chilli papričiek pridáva do polievky pikantnú chuť a dodáva antioxidanty. Zázvor, ktorý je ďalšou dôležitou zložkou tejto polievky, pridáva do jedla pikantnú a osviežujúcu chuť.

Okrem výživových výhod je táto polievka aj výbornou voľbou pre tých, ktorí si cenia svoje zdravie a chcú si dopriať chuťový zážitok z jedla. Je vynikajúcim spôsobom, ako začať deň, alebo ju môžete mať ako zdravú občerstvujúcu večeru. Osladíte ju mierne pikantným chilli a jemnou chuťou zázvoru, čím z nej urobíte polievku, ktorá vás poteší a nabije energiou.

mrkvovo zelerová polievka s chilli
zdroj: pixabay.com

Mrkvovo-zelerová polievka s chilli a kokosovým mliekom

Ak hľadáte spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o výnimočnú chuťovú kombináciu a zároveň si dopriať výživný a zdravý obed, táto polievka je pre vás tou správnou voľbou.

Príprava ingrediencií

Na začiatok pripravte všetky potrebné suroviny a ingrediencie, ktoré budete potrebovať na prípravu tejto lahodnej mrkvovo-zelerovej polievky s chilli a kokosovým mliekom. Čo budete potrebovať, sú čerstvé mrkvy, zeler, cibuľa, zázvor, červená chilli paprička, kokosový olej a kokosové mlieko. Je dobré si najskôr overiť množstvo jednotlivých surovín a prispôsobiť ho počtu porcií.

Očistenie a nakrájanie zeleniny

Prvým krokom v procese prípravy je dôkladné očistenie a nakrájanie zeleniny. Mrkvu a zeler očistite od nečistôt a konce stoniek, potom ich nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a červenú chilli papričku nasekajte na jemné kúsky, pričom môžete prispôsobiť množstvo chilli podľa vašich preferencií. Zázvor olúpte a nakrájajte ho na tenké plátky, čím pridáte do polievky jemnú arómu.

Smaženie zeleniny

Prvým krokom pri príprave tejto chutnej polievky s chilli a kokosovým mliekom je rozohriatie kokosového oleja na veľkej panvici alebo v hrnci na strednom ohni. Týmto krokom vytvoríte základ pre výraznú chuť polievky. K panvici potom pridáte jemne nakrájanú cibuľu a červenú chilli papričku. Postupne ich smažte, čo umožní, aby cibuľa zmäkla a vôňa sa začala šíriť.

Pridanie zázvoru a zeleniny

Po tom, čo cibuľa zmäkla a chilli paprička vydala svoje lahodné chute, pridajte nakrájaný zázvor do panvice. Pokračujte v smažení asi ďalšie 2 minúty. Tento krok je kľúčový, pretože uvoľňuje arómu zázvoru a pridáva jemnú pikantnosť do polievky. Následne pridajte nakrájanú mrkvu a zeler, dôkladne premiešajte a následne to nechajte všetko krátko restovať.

Zalejte kokosovým mliekom

Po tom, ako sa zelenina a zázvor na panvici pekne prepojili, pridajte kokosové mlieko a dôkladne všetko premiešajte. Kokosové mlieko prinesie do polievky exotickú chuť a krémovú textúru. Nechajte zmes variť na miernom ohni približne 15-20 minút. Po tejto dobe sa zelenina dobre uvarí, a chuť z kokosového mlieka prenikne do celej polievky, vytvárajúc tak bohatú chuť.

Mixovanie polievky

Keď je zelenina dostatočne mäkká a polievka má jednotnú konzistenciu, môžete začať následne polievku mixovať. Použite napríklad mixér na dosiahnutie hladkej a predovšetkým krémovej textúry polievky. Dôležité je, aby ste ju naozaj dobre premixovali, pretože tak dosiahnete požadovanú krémovú konzistenciu, ktorá bude hýčkať vaše chuťové poháriky.

Dochutenie a podávanie

Po mixovaní ochutnajte polievku a pridajte soľ a korenie podľa svojich preferencií. Ak túžite po ešte exotickom nádychu, môžete pridať niektoré koreniny, ako je kari alebo kurkuma, ktoré dodajú polievke dodatočnú chuťovú hĺbku. Nakoniec podávajte polievku teplú a ozdobte ju čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo koriander, aby ste dosiahli ešte bohatší chuťový zážitok.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies