Panvové dno v období šestonedelia

panvové dno šestonedelie

V období šestonedelia zvykne mnoho žien trápiť spadnuté panvové dno, čo predstavuje stav, kedy oslabené svaly v panvovej oblasti spôsobujú bolesť a nepohodlie. Tomuto stavu môžu pomôcť cviky zamerané na posilnenie svalov v tejto oblasti, aby sa predišlo bolesti a zlepšila anatómia po pôrode. V nasledujúcich riadkoch si preto k tejto téme povieme niečo viac.

Svaly a anatómia panvového dna žien

Svaly a anatómia panvového dna žien predstavujú komplexnú a zásadnú súčasť ženského tela. Panvové dno je tvorené sieťou svalov a väzív, ktoré sa rozprestierajú na dne malej panvy.

Tieto svaly, často neviditeľné a prehliadané, plnia viaceré kľúčové funkcie. Podporujú orgány malej panvy ako sú močový mechúr, maternica a konečník, zaisťujú kontrolu nad močením a črevnými funkciami, a sú taktiež neoddeliteľnou súčasťou sexuálneho zdravia.

Anatómia panvového dna je špecifická pre každú ženu a môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako sú vek, tehotenstvo, pôrod, hormonálne zmeny alebo fyzická aktivita. V priebehu tehotenstva a pôrodu sú svaly panvového dna výrazne zaťažené, čo môže viesť k ich oslabeniu alebo poškodeniu. To môže spôsobiť problémy ako inkontinencia, bolesť v panvovej oblasti či sexuálne dysfunkcie.

Dôležitým aspektom starostlivosti o panvové dno je prevencia a rehabilitácia. Cviky na posilnenie panvového dna, sú efektívnou metódou na zlepšenie sily a pružnosti týchto svalov.

Okrem cvičení je dôležité aj porozumenie vlastnej anatómie, aby ženy mohli efektívne identifikovať a riešiť prípadné problémy súvisiace s panvovým dnom. Vzdelávanie o týchto aspektoch a ich pravidelná starostlivosť môže významne prispieť k zlepšeniu kvality života a zdravia žien.

panvové dno po pôrode
zdroj: pixabay.com

Čo sa s panvovým dnom deje po pôrode a v šestonedelí?

Po pôrode je organizmus  ženy vystavený celému radu zmien a tiež adaptácií, ktoré ovplyvňujú nielen ich fyzické, ale aj emocionálne a rovnako tak aj mentálne zdravie.

Oslabenie svalov panvového dna

Po pôrode dochádza k oslabeniu svalov panvového dna, ktoré boli počas tehotenstva a pôrodu vystavené značnému tlaku. Tento tlak môže spôsobiť nadmerné natiahnutie či poškodenie týchto svalov. Po pôrode sa teda svaly panvového dna nemusia spájať a fungovať tak efektívne ako predtým, čo môže mať za následok problémy s kontrolou panvových orgánov a stabilitou panvovej oblasti.

Zmeny v kontrole močového mechúra

Po pôrode mnohé ženy zaznamenávajú určitý stupeň inkontinencie, čiže únik moču najmä v prvých týždňoch. Tento problém je často spôsobený oslabením svalov, ktoré kontrolujú močenie. Kvôli zmenám v týchto svaloch a nervových cestách, ktoré regulujú močový mechúr, môže dôjsť k nechcenému úniku moču pri kýchaní, smiechu alebo taktiež cvičení.

Bolesť a nepohodlie

Keď žena porodí, môže dochádzať k bolestivosti alebo nepohodliu v oblasti panvového dna. Tieto bolesti a nepohodlie sú často spojené s poškodením svalov, nervov alebo väzív v panvovej oblasti, ktoré sa vyskytujú počas pôrodu. Bolesť môže byť zhoršená zápalom a opuchom, ktoré sú súčasťou procesu hojenia. V niektorých prípadoch môže trvať niekoľko týždňov či dokonca mesiacov.

Zmeny v sexuálnom zdraví

Oslabenie svalov panvového dna môže mať vplyv na sexuálnu funkciu, vrátane zmeny citlivosti počas sexuálneho styku. Niektoré ženy môžu zaznamenať zníženie sexuálnej túžby alebo dokonca bolesť počas pohlavného styku. Tieto zmeny môžu ovplyvniť emocionálnu pohodu ženy a jej vzťahy, vedúc k emocionálnemu stresu alebo úzkosti týkajúcej sa sexuálneho života.

Hormonálne zmeny

Po pôrode žena zažíva výrazné hormonálne zmeny, najmä v hladinách estrogénu, čo má vplyv na svaly a väzy panvového dna. Tieto hormonálne zmeny môžu viesť k dočasnej zmene v elasticite a sile týchto svalov a väzov, čo môže spôsobiť zvýšenú náchylnosť na určité problémy. Tiež môžu ovplyvniť regeneráciu a hojenie v tejto oblasti, čo môže ovplyvniť čas potrebný na úplné uzdravenie.

Potreba rehabilitácie

Rehabilitácia panvového dna zahŕňa vykonávanie cvičení, ktoré pomáhajú posilňovať a zlepšovať kontrolu nad svalmi panvového dna. Pravidelné vykonávanie týchto cvikov môže pomôcť pri riešení problémov, ako sú inkontinencia alebo bolesť, a tiež môže zlepšiť sexuálnu funkciu. V niektorých prípadoch môže byť potrebná aj fyzioterapia alebo konzultácia s odborníkom na panvové dno.

Akú funkciu má panvové dno v tele ženy?

Táto skupina svalov, umiestnená na dne malej panvy, podporuje a udržuje v správnej polohe panvové orgány, ako sú močový mechúr, maternica a taktiež konečník.

Tieto svaly panvového dna sú nevyhnutné pre správne fungovanie týchto orgánov, vrátane kontroly močenia a črevných funkcií. Svaly panvového dna rovnako tak prispievajú aj k sexuálnej funkcii a môžu ovplyvniť sexuálnu pohodu, vrátane schopnosti dosiahnuť orgazmus.

V období tehotenstva a taktiež pôrodu sú svaly panvového dna pod obrovským tlakom a môžu byť oslabené alebo poškodené. To môže viesť k problémom, ako je inkontinencia, bolesť v panvovej oblasti alebo dokonca k prolapsu orgánov, čiže ich presunutiu. Preto je dôležité udržiavať panvové dno v dobrom zdravotnom stave prostredníctvom špecifických cvičení.

Panvové dno má zásadný význam pre zdravie a pohodu žien. Jeho dobrá funkcia a zdravie majú pozitívny vplyv na mnohé aspekty života, vrátane kontroly nad močovým a črevným systémom, sexuálneho zdravia a kvality života. Preto je dôležité, aby mu ženy venovali pozornosť .

panvové dno svaly
zdroj: pixabay.com

Najlepšie cviky na posilnenie panvového dna

Zdravie panvového dna je kľúčové pre celkovú pohodu a funkčnosť tela, a preto je dôležité venovať mu osobitnú pozornosť. Pre tých, ktorí hľadajú účinné cviky, máme niekoľko tipov.

Kegelové cviky

Kegelové cviky sú základným a veľmi účinným spôsobom, ako posilňovať svaly panvového dna. Pri cvičení sa pokúste zastaviť močenie uprostred toku. Svaly, ktoré pri tom používate, sú tie, ktoré chcete cvičiť. Napnite tieto svaly, držte napätie približne tri sekundy a potom uvoľnite. Dôležité je uvoľniť svaly úplne po každom napnutí, čím môžete posilniť panvové dno.

Mostík

Mostík je cvik, ktorý zapája svaly panvového dna spolu so svalmi zadku a dolnej časti chrbta. Pri vykonávaní tohto cviku ležíte na chrbte s ohnutými kolenami a nohami položenými plocho na zemi. Potom zdvihnite boky smerom nahor, pričom zároveň napnite svaly panvového dna. Držte túto pozíciu pár sekúnd a potom sa pomaly vráťte do východiskovej polohy. Cvik opakujte niekoľkokrát.

Joga pre panvové dno

V joge existujú špecifické pozície, ktoré sú účinné pri posilňovaní panvového dna. Napríklad pozícia mosta Setu Bandhasana, hlboký sed Malasana alebo bojovník Virabhadrasana sú ideálne pre zapojenie týchto svalov. Tieto pozície vyžadujú sústredenie na panvové dno a jeho zapojenie počas držania pozície, čo zvyšuje ich efektivitu v posilňovaní panvového dna.

Pilates

Typické pilatesové cviky, ako je „stolík“, sa vykonávajú ležmo na chrbte, kedy zdvihnete boky a jadro tela tak, aby tvorili rovnú líniu od ramien po kolená, pričom dôraz je kladený na zapojenie panvového dna. Cvik „nožnice“ zahŕňa ležanie na chrbte s vystretými nohami, ktoré sa striedavo zdvíhajú a spúšťajú, pričom je dôležité udržiavať stabilné jadro a zapojené panvové dno.

Nôžkové zdvihy

Pri nôžkových zdvihoch, ležiac na chrbte s rovnými nohami, postupne zdvíhate jednu nohu do vzduchu a držíte ju niekoľko sekúnd v zvýšenej polohe. Počas tohto cviku je dôležité sústrediť sa na napätie panvového dna, aby ste zabezpečili jeho zapojenie a posilnenie. Tento cvik nielenže izoluje a posilňuje svaly panvového dna, ale tiež pomáha zlepšovať kontrolu.

Dychové cvičenia

Tieto cviky sú zamerané na hlboké bránicové dýchanie s kombináciou napínania panvového dna. Tieto cviky zahŕňajú pomalé a kontrolované dýchanie, pričom pri vdychu relaxujete a pri výdychu napínate svaly panvového dna. Tento typ cvičenia je mimoriadne užitočný nielen pre posilnenie svalov panvového dna, ale aj pre zlepšenie povedomia o vlastnom tele.

Cviky na balanenej lopte

Cviky na balančnej lopte, ako sú jemné pohyby bokmi a panvou, zlepšujú kontrolu, stabilitu a koordináciu svalov panvového dna. Sediac na balančnej lopte, vykonávajte malé, kontrolované pohyby, ktoré vyžadujú zapojenie svalov panvového dna, aby ste udržali rovnováhu. Tento typ cvičenia je užitočný nielen pre posilnenie panvového dna, ale aj pre zlepšenie celkovej pohyblivosti.

Drepovanie

Drepovanie je skvelým cvikom na posilnenie panvového dna aj celých dolných končatín. Dôležité je udržať správnu formu a tou je rovný chrbát, nohy v šírke ramien a pri drepovaní udržať kolena v rovine s nohami. Keď sa potom dostanete do najnižšieho bodu drepu, dôležité je sústrediť sa na napínanie panvového dna pri vracaní sa do vzpriamenej polohy.

Zdvihy panvy v ležme

Pri zdvihoch panvy ležte na chrbte s pokrčenými nohami a chodidlami plocho na podlahe. Zdvihnite panvu nahor, aby ste vytvorili rovnú líniu od ramien po kolená. Tento cvik je veľmi podobný mostíku, avšak zameriava sa viac na svaly panvového dny a rovnako tak aj pomáha jeho posilneniu a zlepšeniu kontroly nad týmito svalmi, čo ho robí v tomto smere veľmi efektívnym.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies