Pavol Čambál a jeho cesta na súťažné pódium

Kulturistika je veľmi náročná fyzicky, psychicky aj finančne. Ale poviem vám, keď sa raz postavíte na pódium, stojí to za to!



Ahoj Pali. Už niekoľko rokov sa rekreačne venuješ kulturistike a zároveň pracuješ ako tréner v Kajan Gym. 17.10. 2015 si sa zúčastnil súťaže v naturálnej kulturistike pod názvom Victoria natural cup, ktorá sa konala vo Viničnom. Počas tvojej premiéry sa ti podarilo vybojovať úžasné 3. miesto v kategórií mužov nad 180 cm. K tomuto skvelému umiestneniu ti gratulujeme a ticho závidíme.

Ako hodnotíš kvalitu a organizáciu súťaže? Ako vyzerala tvoja príprava v deň súťaže?

Čo sa týka súťaže a organizácie, bol som veľmi spokojný, nebolo žiadne meškanie. Čo sa týkalo vystupovaní kategórii, celé to bolo veľmi prehľadné, nebol žiadny zmätok. Rovnako bol dostatok miesta pre závodníkov a hostí aj napriek tomu, že prišlo naozaj veľa ľudí.

V zákulisí súťaže Victoria Cup vo Viničnom

 

Môj súťažný deň bol veľmi náročný, nakoľko to bol už prakticky tretí deň bez vody. V ten deň už nejaká veľká príprava nebola. Veľmi dôležité bolo správne cukrovanie. To znamená, že som pridával rýchle sacharidy plus samozrejme stále aj tie komplexné, nakoľko semifinále som mal 10:25. Od rána som musel dávať ryžu s džemom, aby som stihol naplniť glykogén, čo sa mi celkom podarilo. Svalstvo tak opticky vyzeralo väčšie,  nakoľko glykogén sa dokáže pri správnom prevedení superkompenzácie trojnásobne zväčšiť. Preto sa tento efekt využíva na pódiu. Od posledného týždňa prípravy závisí celková forma.

Palo Čambál v súťažnej forme

 

Takejto súťaži predchádza adekvátna príprava. Kedy si sa rozhodol, že si zmeriaš sily s ďalšími naturálmi a prihlásil si sa na súťaž?

Čo sa týka rozhodnutia, také záväznejšie padlo asi tak rok dozadu. Tomu som postupne začal prispôsobovať tréningy a upravovať stravu. Príprava je samozrejme individuálna záležitosť, nakoľko každý z nás je iný. Svoju prípravu som začal asi tak pred pol rokom.

Akými fázami prechádzala tvoja príprava a ako sa menil obsah tvojho tréningu s blížiacim sa termínom súťaže?

Prvé tri mesiace objemovka, čo v preklade znamená navýšenie komplexných sacharidov a bielkovín. V tejto fáze som sa snažil nabrať čo najviac svalovej hmoty.

Ďalšie dva mesiace to bolo o znižovaní sacharidov, bielkoviny ostali rovnaké. Aj v tejto fáze boli tréningy stále objemové. Vďaka tomu v tréningoch prebieha intenzívne spaľovanie tukov a pri súčasnom znížení sacharidov sa tuky premieňajú na energiu a pália sa. Čo sa tyká pocitov, cítil som sa trošku vyčerpaný, ale dalo sa to zvládnuť.

Palo (vpravo) s bratom počas prípravy v Kajan Gym

 

Nasledujúce tri týždne som výrazne znížil príjem sacharidov, pohyboval som sa od 50 - 100 gramov na deň. V tejto fáze som bol vyčerpaný dosť, ale snažil som sa držať tréningy rovnako, aj napriek únave. Bolo to skutočne náročné na psychiku aj fyzičku. Ale posledný týždeň rozhoduje o všetkom. Je to najnáročnejšia fáza celej prípravy. Ak sa nepodarí správne, celá príprava je zbytočná.

Takže posledný týždeň prebiehal takto. Prvý deň  som začal takzvané prelievanie. To znamená 10 litrov prevarenej vody a 1,5 kg kuracieho mäsa vareného iba vo vode, neuochutené. Tie čísla sú samozrejme u každého individuálne.  Druhý deň to isté a tretí rovnako. Štvrtý deň som do tretej hodiny zjedol 1 kg kuracích pŕs a vypil 6 litrov vody. Potom 2 hodiny pauza a začala druha fáza, takzvané cukrovanie.  Od piatej hodiny toho dňa som cukroval. Používal som výhradne ryžu basmati, pretože naberá menej vody a ryžové chlebíky. Každé dve hodiny 200 g ryže. To všetko samozrejme bez vody a takto až do soboty. Od soboty rána som k ryži pridával aj rýchly cukor. V tomto prípade som si do ryže pridával džem. O 10:25 som mal semifinále. Pekne to vybehlo, postúpil som do finále, ktoré bolo 17:35. Držal som to tak celý čas a nakoniec to pekne vypálilo.

Ako dlho ti trvala predsúťažná diéta? Čo bolo najťažšie a ako sa ti podarilo vysporiadať sa s tým? Koľko kilogramov si zhodil, kým si sa dostal do vrcholnej formy?

Taká silnejšia začala asi tak mesiac pred súťažou. Musel som znížiť príjem sacharidov. Posledný týždeň nastala superkompenzácia, ktorá spočíva v prelievaní sa. To odstráni posledný tuk a v tréningoch sa čerpá glykogén aby sa následne pri cukrovaní mohol  čo najviac naplniť. Musel som sa psychicky nastaviť, inak to nejde. Videl som svoj cieľ, inak by som to pri superkompenzácii nezvládol. Tá býva totiž spojená so strašnou únavou a depresiami, takže pokiaľ to niekto chce skúsiť, mal by byť v psychickej pohode. Zhodil som zhruba 15 kg. Z 95 mi zostala 80 kg súťažná forma.

Kto ťa prišiel povzbudiť a ako ste oslávili tvoje pódiové umiestnenie? Koľko kilogramov sa ti podarilo pribrať za jeden týždeň od súťaže?

Boli tam moji najbližší, priateľka, ktorá bola pri mne aj v tých najťažších časoch, starala sa o mňa, krabičkovala mi jedlo a hlavne to som mnou vydržala. Vtedy to vôbec nebolo ľahké a preto by som sa jej chcel strašne poďakovať, že bola mojou oporou. Ďakujem Dominike Aranyosiovej. Bol tam brat, ktorý sa podieľal na mojej príprave, pomáhal mi správne nastaviť tréningy a pomáhal mi s pózingom. Navyše bol pri mne aj v backstage, takže ďakujem Martinovi Čambálovi. Tak isto tam bola moja trénerka, ktorá mi pomáhala so správnym nastavením jedálnička,  ďakujem Ivete Hauserovej.

Oslava 3. miesta s priateľkou Dominikou

 

Samozrejme prišla povzbudiť aj mama, známi z posilňovne, klienti ale aj majiteľ posilňovne Kajan Gym v ktorej trénujem. Všetkým by som chcel srdečne poďakovať, že ma prišli podporiť, naozaj si to vážim. (Medzi rečou sa Pali priznal, že pribral za týždeň asi 8 kg. V rozhovore pre tento článok sa k tomu ale oficiálne nevyjadril.)

Budeš pokračovať v súťažení alebo ti stačila táto skúsenosť?

Určite chcem pokračovať. Najbližšie asi na jar, majstrovstvá sveta v naturálnej kulturistike, ak sa podarí kvalifikácia. Uvidíme :)

V čom si videl svoje rezervy a ako budeš postupovať vo svojom tréningu?

Určite by som sa chcel zamerať na objem a tiež si myslím, že by som mohol ešte zväčšiť nohy a zlepšiť tým symetriu celého tela.

Čo by si poradil mladým chalanom, ktorí by si radi pomerali svoje sily v naturálnej kulturistike?

Určite by som im poradil aby začali čo najskôr, kľudne ako juniori. Ja som začal neskôr a to je asi jediné čo ľutujem. Kulturistika je veľmi náročná fyzicky, psychicky aj finančne. Ale poviem vám, keď sa raz postavíte na pódium, stojí to za to! Moja rada znie: Vyskúšajte to a sami uvidíte, či vás to chytí alebo nie!

Zdroje k článku

  1. Foto: archív Palo Čambál

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Grilované broskyne s čokoládovým krémom

Grilované broskyne s čokoládovým krémom, ako fit dezert bez cukru!

Diskusia k článku