Využitie McKenzie metódy pri športových poraneniach

mckenzie metóda na športové poranenia

McKenzie metóda, často označovaná aj ako systém cvikov, je efektívnym prístupom k liečbe a zmierneniu bolesti triesla a krčnej chrbtice zahŕňajúci špecifické cviky a cvičenie. Ak vás trápia športovými poranenia alebo pretrvávajúce bolesti, môže byť práve McKenzie systém užitočná metóda. Aké cviky na krčnú chrbticu zahŕňa a čo všetko metóda ponúka?

Čo je McKenzie metóda a aký je jej význam?

McKenzie metóda predstavuje špecifický a široko akceptovaný prístup k liečbe bolesti v chrbtici a krčnej chrbtici, ktorý sa osvedčil v oblasti rehabilitácie a fyzioterapie.

Táto metóda je založená na základných princípoch, ktoré sú zamerané na samoliečbu a zlepšenie pohody. Jej význam spočíva v tom, že umožňuje jednotlivcom s bolesťou v krčnej chrbtice získať kontrolu nad svojím stavom a minimalizovať nepohodlie bez nutnosti chirurgických zákrokov.

Táto metóda bola vyvinutá novozélandským fyzioterapeutom Robinom McKenziem v 50. rokoch 20. storočia a odvtedy získala širokú popularitu a uznanie v oblasti rehabilitačnej medicíny. Hlavným cieľom McKenzie metódy je identifikovať príčinu bolesti a vyvinúť personalizovaný liečebný plán na zmiernenie tejto bolesti. Základnými piliermi tejto metódy sú diagnostika, liečba a prevencia.

Fyzioterapeuti, ktorí používajú McKenzie metódu, využívajú špeciálne hodnotiace techniky a klinické vyšetrenie na identifikáciu faktorov, ktoré spôsobujú bolesť v chrbtici alebo krku.

Po diagnostike nasleduje personalizovaná liečba, ktorá zahŕňa sériu cvikov a cvičení navrhnutých tak, aby pomohli pacientom uvoľniť svaly, zlepšiť držanie tela a znížiť bolesť. Pacienti sa učia tieto cviky vykonávať samostatne doma, čo je dôležitou súčasťou McKenzie metódy.

Význam McKenzie metódy spočíva v tom, že umožňuje jednotlivcom prevziať kontrolu nad svojím zdravím a pohybom. Pomáha nielen zmierniť bolesť, ale aj predchádzať jej opätovnému výskytu a zlepšiť celkovú kvalitu života. Pacienti, ktorí sa zúčastňujú na terapii, často získavajú nástroje a znalosti, ktoré im umožňujú udržiavať svoje zdravie chrbtice aj po skončení liečby.

bolesti triesla
zdroj: pixabay.com

Aké cvičenia spadajú do McKenzie metódy?

V rámci McKenzie metódy existuje niekoľko cvičení a rovnako tak aj techník, ktoré sú navrhnuté tak, aby pomohli pacientom zmierniť bolesť chrbta a krku.

Výklon chrbta

Toto cvičenie sa vykonáva v ležiacom polohu na bruchu. Začnite tým, že položíte ruky pod ramená. Pomaly a kontrolovane zdvíhajte hornú časť tela nahor, pričom sa snažíte vystrieť chrbticu. Dôležité je nezdvíhať dolnú časť tela, iba hornú časť. Cvičte toto pohybové rozsahy niekoľkokrát a postupne zvyšujte výšku zdvihu. Cieľom je uvoľniť stuhnuté svaly, rozptýliť napätie a zlepšiť držanie tela.

Flexia chrbta

Toto cvičenie sa vykonáva v sede alebo v stoji. Skloníte sa dopredu, snažiac sa dotknúť prstami podlahy alebo palcom nohy. Dôrazne však upozorňujeme, že toto cvičenie by sa nemalo vykonávať, ak spôsobuje nepohodlie alebo zhoršuje bolesť. Cieľom je uvoľniť tlak v chrbtici a zmierniť stlačenie nervových koreňov. Ak máte problémy s chrbticou, mali by ste toto cvičenie prebrať s lekárom.

Rotácie

Rotácie sú cvičenia, ktoré zahŕňajú pomalé a kontrolované otočky trupu v rôznych smeroch. Tieto cvičenia môžete vykonávať v sede alebo v stoji, a sú zamerané na zlepšenie pohyblivosti chrbtice a uvoľnenie napätých svalov. Začnite tým, že si sadnete na stoličku alebo stojíte vzpriamene. Potom pomaly otáčajte trup vpravo a vľavo. Dôležité je zachovať plynulý a kontrolovaný pohyb.

Mačka

Toto cvičenie je často súčasťou jogy a je známe svojím striedavým zakrivením a vyrovnávaním chrbtice v polohe na všetkých. Začnite tým, že sa postavíte do pozície na všetkých, pričom ruky sú pod plecami a kolená pod panvou. Potom zdvíhajte hlavu a hrudník nahor, zakrivujte chrbticu smerom dole a následne ju vyrovnajte a zdvihnite zadok nahor.

Cvičenie na krčnú chrbticu

Ak trpíte bolesťami v krku, existujú špeciálne cvičenia, ktoré sú navrhnuté na uvoľnenie a posilnenie krčnej chrbtice. Sadnite si vzpriamene a pokúste sa pomaly nakláňať hlavu do strán a dopredu. Cvičte toto pohybové rozsahy niekoľkokrát, pričom dbajte na to, aby ste nepociťovali nepohodlie alebo bolesť. Tieto cvičenia pomáhajú uvoľniť napätie v krku a zlepšiť pohyblivosť krčnej chrbtice.

Isometrické cvičenia

Isometrické cvičenia zahŕňajú napínanie svalov bez veľkého pohybu chrbtice. Jednoduchým príkladom je snažiť sa stlačiť lopatky k sebe, čo aktivuje svaly medzi lopatkami. Tieto cvičenia sú často využívané na posilnenie slabých svalov chrbta a na stabilizáciu chrbtice. Je dôležité držať správnu pozíciu tela počas týchto cvičení a striedať ich pod dohľadom odborník.

Aké účinky na zdravie majú cviky McKenzie?

Cvičenia McKenzie sú terapeutické cvičenia navrhnuté na zlepšenie stavu chrbtice a zmierňovanie bolesti v tejto časti tela. Majú pozitívny vplyv na zdravie a pohodu pacienta.

Jedným z hlavných účinkov cvičení McKenzie je ich schopnosť zmierniť bolesť v chrbtici. Táto metóda je často využívaná na liečbu bolesti v dolnej časti chrbta, ktorá môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako sú svalové napätie, stláčanie nervových koreňov alebo degeneratívne ochorenia.

Cvičenia McKenzie pomáhajú uvoľňovať stuhnuté svaly, zlepšovať pohyblivosť chrbtice a zmierniť tlak na nervové korene, čím môžu redukovať bolesť a nepríjemné príznaky. Okrem zmiernenia bolesti majú aj pozitívny vplyv na celkovú pohyblivosť chrbtice. Pomáhajú zlepšiť rozsah pohybu vo viacerých smeroch, čo môže byť prospešné pre jednotlivcov trpiacich na obmedzenú pohyblivosť chrbtice.

Táto zvýšená pohyblivosť môže prispieť k lepšej držbe tela a obmedziť riziko opakovania bolesti v chrbtici. Ďalším pozitívnym aspektom cvičení McKenzie je ich schopnosť posilniť svaly chrbta.

Navyše, cvičenia McKenzie sú užitočné aj pri zlepšovaní flexibilitu chrbtice. Pomáhajú rozťahovať a uvoľňovať svaly, čo zvyšuje schopnosť tela pohybovať sa s väčším rozsahom pohybu. Flexibilita je dôležitým faktorom pre udržanie správnej funkcie chrbtice a prevenciu poranení. Tieto cvičenia majú pozitívny vplyv na zdravie chrbtice a môžu pomôcť jednotlivcom, ktorí trpia bolesťou v tejto oblasti.

mckenzie metóda cviky
zdroj: pixabay.com

Ako pomáha McKenzie systém na športové poranenia?

Cvičenia McKenzie sú skutočne užitočným nástrojom pri rehabilitácii po športových poraneniach. Ich účinky sú v takomto prípade nasledujúce.

Zmiernenie bolesti a zápalu

Cvičenia McKenzie majú schopnosť pomôcť pri zmiernení bolesti a zápalu spojeného so športovými poraneniami. Pri mnohých športových úrazoch môže dôjsť k nadmernému zaťaženiu určitých svalových skupín a častí chrbtice. Cvičenia pomáhajú uvoľňovať svalové napätie, zlepšovať prietok krvi a lymfy v postihnutej oblasti, čo môže prispieť k zmierneniu bolesti a rýchlejšiemu hojeniu.

Obnovenie pohyblivosti

Po športovom poranení je obnovenie plnej pohyblivosti v postihnutej oblasti kľúčové pre návrat k športovej činnosti. Cvičenia McKenzie sa zameriavajú na zlepšenie pohyblivosti chrbtice a iných postihnutých častí tela. Pomáhajú rozťahovať a uvoľňovať svaly a šľachy, čím zlepšujú rozsah pohybu a flexibility. Tento proces môže byť dôležitý najmä pri poraneniach svalov, šliach a kĺbov.

Posilnenie postihnutej oblasti

Cvičenia McKenzie nezostávajú len pri zlepšovaní flexibility, ale zahŕňajú aj posilňovacie cvičenia. Počas rehabilitácie po športovom poranení je dôležité posilňovať oslabené svaly a stabilizovať postihnutú oblasť. Tieto cvičenia pomáhajú budovať svalovú silu v oblasti chrbtice a kĺbov, čo môže následne zvýšiť stabilitu a zmierniť riziko budúcich poranení.

Držanie tela

Niektoré športové poranenia môžu viesť k nesprávnemu postaveniu tela a držaniu, čo zvyšuje riziko ďalších úrazov. Cvičenia McKenzie sú zamerané na korekciu postavenia tela a držania. Pomáhajú zlepšiť správnu polohu chrbtice a podporujú optimálnu biomechaniku tela. Týmto spôsobom môžu cvičenia prispieť k prevencii opakovania športových poranení.

Zlepšenie tela a mysle

Športové poranenia môžu mať nielen fyzický, ale aj psychologický vplyv na jednotlivca. Cvičenia McKenzie môžu pomôcť zlepšiť celkovú pohodu a sebavedomie počas rehabilitácie. Umožňujú jednotlivcom aktívne sa zapojiť do svojho procesu hojenia, čo môže mať pozitívny vplyv na ich mentálny stav a pocit kontroly nad svojím zdravím.

Lepšia stabilita a koordinácia

Po športovom poranení môže byť narušená stabilita postihnutej oblasti a koordinácia pohybov. Cvičenia McKenzie sa často sústredia na rozvoj stability svalov okolo chrbtice a kĺbov. Týmto spôsobom môžu pomáhať obnoviť správnu kontrolu nad telom a zlepšiť koordináciu pohybov, čo je dôležité pre športovcov, ktorí sa musia rýchlo a efektívne pohybovať.

Prevencia opakovania poranení

Jedným z kľúčových výhod cvičení McKenzie je ich schopnosť pomáhať pri prevencii opakovania športových poranení. Tieto cvičenia nezameriavajú len na liečbu súčasných poranení, ale aj na posilnenie a pripravenosť tela na budúce fyzické aktivity. Stabilizácia a posilnenie chrbtice a kĺbov môže znížiť riziko budúcich úrazov a zlepšiť celkovú odolnosť tela voči zaťaženiu pri športe.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies