Prečo som skončil s funkčným tréningom a začal s fyziotréningom

funkčný tréning a fyziotréning

Funkčný tréning, často označovaný ako súbor cvikov s určitými účinkami, a fyziotréning, ako názov pre ďalší prístup k cvičeniu a jeho výsledkom, prinášajú odlišný aspekt k diskusii o cvičení a jeho vplyve. Zmena vnímania cvičení a ich efektov, ktoré má svet fyzioterapie, prináša nové pohľady a otvára priestor pre ďalšiu diskusiu v oblasti cvičebných metód. Zistite, akých!

Čo je funkčný tréning a na čo sa zameriava?

Funkčný tréning je cvičebná metóda, ktorá sa zameriava na rozvoj a zlepšenie súboru pohybov a funkčných schopností tela s cieľom zvýšiť výkonnosť v každodenných aktivitách.

Tento typ tréningu sa sústreďuje na komplexné pohyby a cvičenia, ktoré simulujú pohyby vykonávané v reálnom živote. Jeho základom je posilňovanie kĺbov, svalov a väzov v súlade s ich úlohou v normálnom pohybe a aktívnom živote.

Cieľom funkčného tréningu je zlepšiť stabilitu, vyváženosť, silu a flexibilitu v súlade s každodennými pohybmi. Táto forma cvičenia často využíva rôzne cviky, ako sú drepy, výpady, rotácie trupu, alebo cvičenia s vlastnou váhou tela. Dôležitosť spočíva v zameraní sa na dynamické pohyby, ktoré aktivujú viacero svalových skupín súčasne, čím sa zlepšuje koordinácia a výkon tela.

Funkčný tréning sa nezaoberá len silou a vytrvalosťou, ale aj prepojením cvičení s každodennými úkonmi, ako sú zdvíhanie bremien, behanie, alebo úkony vykonávané pri športových aktivitách.

Dôležitosť tejto metódy spočíva aj v prevencii zranení tým, že posilňuje a stabilizuje telo v pohybových situáciách, ktoré sa vyskytujú v bežnom živote. Funkčný tréning sa tak stáva dôležitým nástrojom nielen pre športovcov či aktívne jedince, ale aj pre ľudí hľadajúcich spôsoby, ako zvýšiť svoju pohybovú zdatnosť a zlepšiť kvalitu svojho života.

funkčný tréning a fyziotréning čo to je
zdroj: pixabay.com

Aké cviky patria do funkčného tréningu?

Rozsah cvičení, ktoré sú súčasťou funkčného tréningu, je pestrý a zameraný na celkovú pohybovú funkcionalitu ľudského tela. Niekoľko typických cvikov a cvičení zahŕňajú aj tieto.

Planky

Pri klasickom planku ležíte na zemi s opretými lakťami a predlaktiami, držiac telo v rovnej línii od hlavy až po päty. Dôležité je udržiavať stred tela napnutý, aby sa svaly brucha a chrbta aktivovali. Varianty plankov môžu zahŕňať bočné plánky, plánky s posunom váhy do prednej alebo zadnej polohy a dynamické cviky, ako sú plánkové výpady alebo striedanie kolien k hrudi.

Drepy

Na začiatok sa postavte s nohami v šírke bokov a držte chrbát prirodzene rovný. Pomaly sa skloňte do polohy, akoby ste sa chystali sadnúť na neviditeľnú stoličku. Dôležité je udržať váhu tela na pätách, pričom kolená by nemali prekračovať prsty na nohách. Chrbát by mal byť stále rovný a hrudník zdvihnutý, čím sa zabezpečí správne držanie tela a efektívne zaťaženie svalov.

Výpady

Začnite stojom vzpriamene s jednou nohou na jeden krok vpred tak, aby boli vaše kolená v pravom uhle. Pomaly sa spúšťajte smerom dolu, zatiaľ čo druhé koleno sa takmer dotkne zeme. Následne sa pokúste vytlačiť späť do stojacej polohy, pričom dávajte pozor na správnu rovnováhu, správne držanie tela a udržiavanie napätých svalov, aby sa mohli zapojiť.

Rotácie trupu s medicinbalom

Postavte sa s vystretým chrbtom a nohami v šírke bokov. Držte vami zvolený nástroj, ako je medicinbal, pred sebou a pomaly rotujte svojim trupom v jednom smere, potom v opačnom smere. Tento cvik sa sústreďuje predovšetkým na kontrolu pohybu, a preto je dôležité vykonávať rotácie s kontrolou, správnou technikou a rovnomernosťou pohybu trupu.

Cviky s lanom

Pri cvičeniach s lanom alebo TRX pásmom je dôležité udržiavať pevnú polohu tela. Napríklad pri cvičení s lanom kľuky, potiahnutia, je potrebné udržiavať chrbát rovno, aktivovať stred tela a plynulo vykonávať pohyby s dôrazom na správne dýchanie. Pri TRX cvikoch, napríklad pádlovanie je potrebné správne nastaviť uhly a držať stabilnú polohu tela, aby sa efektívne zapojili rôzne svaly.

Skoky a poskoky

Tieto cviky môžu zahŕňať skákanie dopredu, dozadu alebo bokom. Pri vykonávaní je dôležité skočiť s kontrolovaným pohybom a mäkko dopadnúť, aby sa minimalizoval stres na kĺby. Technika skoku zahŕňa ohýbanie nôh a použitie svalov dolnej časti tela. Kontrola pohybu pri dopade je kľúčová pre správne vykonanie cvičenia.

Čo je fyziotréning a aké účinky majú jeho cviky?

Fyziotréning je špecifický typ cvičenia a terapie, ktorý sa zameriava na rehabilitáciu, posilnenie svalov, zlepšenie pohyblivosti a obnovu funkcií tela po zranení alebo ochorení.

Tento typ tréningu je individuálne prispôsobený potrebám jednotlivca a často je vykonávaný pod dohľadom fyzioterapeuta, ktorý poskytuje odborné vedenie a podporu. Hlavným cieľom fyziotréningu je obnova sily, flexibility a stability v postihnutých alebo zranených častiach tela.

Je navrhnutý tak, aby pomohol jednotlivcom obnoviť ich pohybové schopnosti a zmierniť bolesť. Fyzioterapeuti často vypracúvajú špecifické cvičebné programy, ktoré zahŕňajú rôzne cvičenia a techniky na posilnenie svalov, zlepšenie rovnováhy, koordinácie a flexibility. Okrem rehabilitácie po zranení môže fyziotréning pomôcť aj ľuďom trpiacim chronickými bolesťami.

Taktiež môže pomôcť aj tým, ktorí sa zaoberajú prevenciou zranení a rovnako tak aj zlepšením svojej celkovej pohybovej fyzickej výkonnosti.

Programy fyziotréningu môžu byť prispôsobené pre rôzne vekové skupiny a úrovne fyzickej kondície, pričom sa zameriavajú na individuálne potreby každého klienta s dôrazom na celkové zlepšenie pohybovej schopnosti a kvality života.

Tréning môže zahŕňať rôzne cviky, terapeutické metódy, ako aj využitie moderných technológií a pomôcok na dosiahnutie optimálnych výsledkov.

Rozdiely medzi funkčným tréningom a fyziotréningom

Funkčný tréning a fyziotréning sú dve rôzne metódy cvičenia so zameraním na rôzne aspekty fyzickej prípravy a rehabilitácie. Tu sú niektoré z ich hlavných rozdielov.

Cieľ a zameranie

Hlavným cieľom funkčného tréningu je zlepšenie celkovej fyzickej kondície a získanie lepšieho výkonu v každodenných činnostiach a športových aktivitách. Fyziotréning je zas zameraný na rehabilitáciu, obnovu a posilnenie svalov, zlepšenie pohyblivosti a funkčnosti po zranení, chirurgických zákrokoch a pri chronických problémoch so zdravím. Jeho cieľom je znížiť bolesť a obnoviť pohybové schopnosti.

Zameranie na zdravotný stav

Funkčný tréning je navrhnutý pre zdravých jednotlivcov, ktorí chcú zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a výkon v športe. Fyziotréning je  naopak zameraný na jednotlivcov s rôznymi zdravotnými problémami, zraneniami alebo po chirurgických zákrokoch, ktorí potrebujú rehabilitáciu a terapiu na obnovu pohybových funkcií.

Prístup a odborný dohľad

Funkčný tréning  sa často vykonáva individuálne alebo v skupinových triedach pod dohľadom trénera alebo inštruktora, ktorý vedie cvičenia a vytvára cvičebné plány. Fyziotréning si však vyžaduje odborný dohľad fyzioterapeuta alebo odborníka na rehabilitáciu, ktorý vypracováva individuálne terapeutické plány a poskytuje odbornú podporu.

Metódy a cvičebné formy

Pri funkčných tréningoch sa používajú rôzne cvičebné formy, ktoré zahŕňajú cviky na posilnenie, flexibility, rovnováhu a koordináciu, často využíva vlastné telo alebo jednoduché pomôcky. Fyziotréning sa zameriava sa na špecifické rehabilitačné cvičenia a terapeutické metódy, ktoré pomáhajú obnoviť pohybové funkcie a sú prispôsobené individuálnym potrebám.

Časové obdobie

Funkčný tréning môže byť súčasťou pravidelného tréningového režimu a vykonáva sa dlhodobo na zlepšenie celkovej fyzickej kondície. Naopak, fyziotréning je obvykle dočasným procesom, často vykonávaným počas rehabilitačného obdobia po zranení, chirurgickom zákroku alebo pri liečbe určitých zdravotných stavov.

funkčný tréning a fyziotréning cviky
zdroj: pixabay.com

Záverečné zhrnutie benefitov týchto dvoch metód cvičení

Záverečné zhrnutie benefitov funkčného tréningu a fyziotréningu ukazuje ich individuálne prínosy a účinky pre celkové zdravie a pohybovú výkonnosť jednotlivcov.

Funkčný tréning sa osvedčil ako užitočný nástroj na zlepšenie celkovej fyzickej kondície, rozvoja sily, vytrvalosti a flexibility. Jeho pravidelné vykonávanie vedie k lepšiemu výkonu v každodenných aktivitách a športových disciplínach. Tento druh tréningu podporuje stabilizáciu a posilnenie svalov.

Na druhej strane fyziotréning je zameraný na individuálnu rehabilitáciu a obnovu pohybovej funkčnosti. Poskytuje cennú podporu po zraneniach, chirurgických zákrokoch alebo pri liečbe zdravotných problémov. Fyziotréning je dôležitým nástrojom pri návrate do normálneho fungovania a pomáha jednotlivcom znížiť bolesti a obnoviť pohyblivosť.

Obe metódy majú svoje špecifické výhody a ciele. Funkčný tréning je zameraný na posilňovanie výkonu a kondície, zatiaľ čo fyziotréning je zameraný na individuálne rehabilitačné potreby.

Kombinácia týchto prístupov môže viesť k optimálnym výsledkom, pričom funkčný tréning môže byť súčasťou dlhodobého zdravotného režimu a fyziotréning môže byť cennou pomocou počas rehabilitačného obdobia. Spoločným cieľom je zlepšenie celkovej pohybovej schopnosti, kondície a rovnako tak aj kvality života jednotlivca postihnutého jednotlivca.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies